Kiengedték a börtönből a terrorügyvédet

Halálos betegsége miatt kegyelemben részesült, szabadulhatott börtönéből Lynne Stewart. A 74 éves ügyvédnőnek orvosai szerint 18 hónapja lehet még az életéből.

Stewart Omar Abdel-Rahman védője volt, őt terrorista merénylet tervezése miatt ítélték el. Stewartot meg azért, mert titokban üzeneteket csempészett ki Abdel-Rahmantól. Ezért eredetileg 28 hónapra ítélték, de amikor a bíró megtudta, hogy az ügyvédnő eskű alatt hazudott, tíz évre súlyosbította a büntetést.

Stewartnál 2005-ben diagnosztizáltak mellrákot. Védői azóta harcoltak büntetése elengedéséért. A bíróság ezt tavaly augusztusban azon az alapon utasította el, hogy a szövetségi büntetésvégrehajtás nem kezdeményezte. Ezt végül december 31-én megtették, így ugyanaz a bíró, aki tíz évre ítélte, kegyelmet adott neki.

Stewart amúgy terroristák védelmével lett híres, ő képviselte David Gilbertet, a Weather Underground háromszoros gyilkosság miatt elítélt tagját, a repülőeltérítés miatt elítélt fekete párducot, Willie Holdert és Ahmad Muhammad Ajajt, aki a WTC elleni 1993-as bombamerénylet egyik résztvevője volt. (Via The Wire)