Nehezebb lehet a Föld, mint eddig gondoltuk

TUDOMÁNY
2014 január 02., 14:26
comments 4

GPS-műholdak keringési pályáját vizsgálva jutottak amerikai kutatók erre az eredményre.

A plusz terhet a sötét anyag okozhatja, ami ugyan az univerzum tömegének nyolcvan százalékát jelenti, mégis nagyon keveset tudni róla. Azt már eddig is sejteni lehetett, hogy az anyag körbeveszi bolygónkat, erre űrszondák váratlan és megmagyarázhatatlan sebességváltozásaiból lehetett következtetni. Aztán 2009-ben Steve Adler a Princeton egyetemről megmutatta, hogy a sötét anyag a Föld körül hogyan vezethet ezekhez az anomáliákhoz.

Most a GPS-műholdak segítettek sokat. Ezeknek a műholdaknak nagy előnye, hogy a kutatók nagyon pontosan ismerik a pályájukat. Kilenc hónapon át gyűjtöttek most adatokat a műholdak mozgásából, és az eredmények segítségével a Texas egyetem kutatói újrakalkulálták a Föld tömegét.

A mérésekből pedig átlagosan 0,005 és 0,008 százalékkal nagyobb érték jött ki a bolygó tömegére, mint amennyi eddig hivatalosan ismert volt. Ezt az eredményt egy 191 kilométer vastag, 70 ezer kilométer széles sötét anyag mező okozhatta.

Most persze még további számítások jönnek, hogy kiderítsék, mennyire zavarták meg az eredményeket a Nap és a Hold gravitációs vonzása. Ha a számok valósnak bizonyulnak, a műholdak segítségével esetleg a sötét anyag tulajdonságairól is megtudhatunk végre valamit.

(via New Scientist)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.