Varga Mihály mindennel nagyon elégedett

POLITIKA
2014 január 02., 07:33
comments 6
photo_camera MTI Fotó: Bugány János

A csökkenő államadósságról (az előrejelzések alapján 2013-ban a GDP 76,7 százaléka lesz, nominálisan 1645,4 milliárd forinttal több, mint 2012-ben), növekvő foglalkoztatottságról (az előző év azonos időszakához képest 2013 július-szeptemberben 54 ezerrel többen dolgoztak) és növekedési fordulatról (éves szinten most 0,6 százalékos a bővülés) beszélt év végi interjújában a nemzetgazdasági miniszter, Varga Mihály.

Varga a sikerek részeként beszélt a túlzottdeficit-eljárás megszüntetéséről és arról, hogy az ország visszafizette az IMF olcsó hitelét, ami helyett a piacról vett fel hiteleket.

Mindez szerinte azt bizonyítja, hogy az "állami pénzügyek stabilizálásával biztonságot értünk el", és hogy "Magyarország képes új, önálló és sikeres gazdaságpolitikát folytatni".

Varga szerint az idei költségvetés stabilitása is biztosított, mert erre törekedtek. Mondjuk a hiánycél tartásához szerinte is teljesülniük kell a bevételi céloknak is, de erre szerinte jó esély van, nem számít az adóbevételek csökkenésére. Az adóbevételek az alacsony infláció miatt csökkenhetnek.

Az infláció Varga szerint nem az energiaárak eltérítése - népszerű nevén a rezsicsökkentés - miatt alacsony, hanem "a fiskális és monetáris politika sikerének, így a stabil forintárfolyamnak köszönhetően". A jegybank Varga elődje, Matolcsy György vezetésével folyamatosan csökkenti az alapkamatot, ezzel fékezve az inflációt.

Varga szerint a hiánycélt az év végi államosítások - az E.On gázüzletágának megvétele és a takarékszövetkezetek államosítása - sem fenyegetik. Szerinte ugyanis az, hogy pénzt adtak a takarékoknak, nem számít állami kiadásnak. Erről mondjuk még az európai statisztikai hivatalt is meg kell győzni. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.