Tombol az erőszak Bangladesben egy nappal a választások előtt

külföld
2014 január 04., 07:52
photo_camera (REUTERS/Stringer)

A kormányon lévő Avami Liga (AL) egyik vezető tisztségviselőjét lelőtték az ország délnyugati részén, Kulna városában, a párt egyik aktivistája pedig meghalt, amikor társaival összecsapott az ellenzéki Bangladesi Nacionalista Párt (BNP) követőivel az ország északi részén, Larmoniratban. Egy halálos áldozatot követeltek az összetűzések Patgram városában is.

A rendőrség és választási illetékesek szombati közlése szerint 34 szavazóhelyiséget tüntetők felgyújtottak vagy megpróbáltak felgyújtani.

A zűrzavart fokozza, hogy a legnagyobb ellenzéki párt, a BNP előzőleg szombattól kezdődően kétnapos általános sztrájkra és a választások teljes bojkottjára szólította fel a lakosságot. Az ellenzéki párt az ellen tiltakozik, hogy Sejk Haszina Vazed kormányfő a szokásoktól eltérve, nem jelölt ki egy független ügyvivő kormányt a választások felügyeletére. A BNP számos vezetője börtönben van, vagy rejtőzködik.

photo_camera December végén BNP-szimpatizáns ügyvédek tüntetését oszlatta fel a rendőrség. (REUTERS/Andrew Biraj)

Október óta százötven halálos áldozatot követelt politikai indíttatású erőszak az országban.

Az elmúlt 22 évben többnyire Sejk Haszani, illetve a BNP vezetője, Haleda Zia állt Bangladesben a kormány élén. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.