https://444.hu/assets/k%C3%ADna-krist%C3%A1lymet-2.jpg

Egy hagyományos kínai gyógynövény termesztéséhez kötődik a kristálymet-kereskedelem

külföld
2014 január 05., 15:50
comments 11

Dél-Kínában a rendőrség paramilitáris egységei a héten 3 tonna metamfetamint foglaltak le egy drograzzián Kuangtung tartomány egyik kis falujában, és előállítottak 182 embert, köztük a Kommunista Párt egyik helyi vezetőjét.

photo_camera Fotók: Stringer / Reuters

Bose, a 14 ezer fős falu a rendőrség szerint Kína egyik kristálymet-központja, és a helyi háztartások egyötöde érintett a kábítószer-előállításban. Július 30 óta a tartomány rendőrei 10 ezer embert tartóztattak le, és több mint 8 tonna kristályt foglaltak le.

Paramilitary policemen guard suspects during a raid where three tonnes of crystal meth were seized at Boshe village, Lufeng

Miközben még mindig a heroin a legnépszerűbb illegális kábítószer Kínában, a szintetikus drogok (például ketamin, metamfetamin) kereskedelme már a második, és még mindig jön fel. A kínai Nemzeti Kábítószer-ellenőrzési Bizottság szerint 2012-ben 44 százalékkal, 212 ezerre nőtt a szintetikusdrog-fogyasztók száma. Az újdonsült drogosoknak a 69 százalékát tették ki.

A falu és a közeli város (Lufeng) a legfőbb termelői a ma huang nevű növénynek, amit Kínában a hagyományos orvoslás szerint zihálás, köhögés és vértolulás ellen szokás használni. Úgy is ismerik, mint kínai csikófark (Ephedra Sinica), amit Kína száraz északnyugati részén termesztenek, és ebből nyerik ki az efedrint, amit Nyugaton például asztma ellen szoktak használni. De arról is híres, hogy a kristálymet egyik alapanyaga.

Police check seized crystal meth at Boshe village

A helyi kormányzat 2008-ban még támogatta a növény termesztését, de tavaly májusban a kormány szigorított a termesztésén, kereskedelmén, de még a birtoklásán is, hogy visszafogja a kristálymet-kereskedelmet. Ennek ellenére még mindig kamionszámra érkezik Lufeng környékére a növény.

(Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.