Segítség elmulasztása miatt perel a francia anyuka, akinek levideózták a részeg fiát, aki később a folyóba fulladt

bűnügy
2014 január 05., 18:47
comments 10

Sylvie Zecca, volt francia rendőr azért perel egy párt, mert 2012 márciusán a 19 éves fia szinte ájultra itta magát Bordeaux-ban, és amikor botladozva, hörögve hazafelé tartott, egy pár, ahelyett, hogy segített volna rajta, levideózta. A fiú később megcsúszott, beleesett a Garonne folyóba, és megfulladt.

Az elhunyt anyja szerint a párnak segítenie kellett volna, nem pedig röhögnie a részeg fiún. Így érvelt:

„Valaki nem egyenesen sétál az utcán, kiabál, elesik, összefüggéstelenül beszél, hány... Ez vicces? Az emberek azt mondják, hogy: »Hú, jól benyomott!«, és nem csinálnak semmit. De ha valakinek epilepsziás rohama van, egyből hívják a mentőket. Ha valaki vérzik, mert megsérült egy verekedésben, akkor sem nevetsz, hanem segítséget hívsz.”

A francia igazságszolgáltatás a veszély esetén elmulasztott segítségnyújtást bűncselekményként kezeli, és büntetőperben akár öt év és 75 ezer eurós bírság is járhat érte, polgári perben pedig kártérítésre kötelezhetik a bűnöst.

A fotósokat, akik Diana végzetes párizsi autóbalesete után fotóztak, szintén ezzel a váddal állítottak bíróság elé. Felmentették őket. (The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.