A lengyel miniszterelnök Camerontól fog magyarázatot kérni

külföld
2014 január 07., 19:15
comments 2

Donald Tusk a brit miniszterelnök azon megjegyzésén akadt ki, ami szerint a lengyel bevándorlók visszaélnek az angliai szociális ellátási rendszerrel.

A liberális párti Tusk egy varósi sajtótájékoztatón mondta el, hogy szerdán telefonon fog beszélni Cameronnal a témáról. A hívás időpontjában már több hete megegyeztek.

Cameron vasárnap a BBC-ben azt mondta, hogy javasolni fogja a szociális juttatások igénybevételének korlátozását az Európai Unió más országaiból bevándorló munkavállalók esetében, mert szerinte sokan csak a szociális juttatásokért költöznek máshová. Példaként a lengyel közösséget hozta fel, amelynek tagjai esetleg visszaélnek a juttatások nagyvonalúságával. Konkrétan azokról a nagy-britanniai lengyel munkavállalókról beszélt, akik támogatást igényelnek a gyermekeik után, még ha azok nem is brit területen laknak.

Tusk szerint nem szabad egyetlen népre mutogatni ebben az ügyben.

A brit kormánynak teljes joga új szabályokat bevezetni... a Nagy-Britanniában élő emberek számára, de senkinek sincs joga a lengyelekkel példálózni, mint akik visszaélnek a szabályokkal

- mondta. Szerinte a szabályok változása nem irányulhat egyetlen nemzetiségre, hanem csak a rendszer összes haszonélvezőjére. Lengyelország mindig is meg fogja vétózni, hogy ilyen értelemben változtassák meg az uniós szabályokat,

Korábban már Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter is bírálta Cameront a szavaiért, és kijelentette: azoknak a külföldieknek, akik hozzájárulást fizetnek a brit társadalombiztosításhoz, joguk van a többiekével egyenlő juttatásokra is.

Johnson is beszállt a vitába

A borzasztóan népszerű konzervatív londoni polgármester, Boris Johnson egy kereskedelmi rádió műsorába betelefonálva beszélt arról, hogy szerinte csak kétévi folyamatos nagy-britanniai tartózkodás után szabadna teljes körű hozzáférést biztosítani a kelet-európai EU-munkavállalóknak a brit szociális ellátórendszer szolgáltatásaihoz.

Johnson a szabad munkaerő-áralmást valós aggodalomforrásnak tartja, mivel amikor Nagy-Britannia 1973-ban csatlakozott az akkori Közös Piachoz, a közösség a jelenleginél sokkal, sokkal kisebb csoport volt, és tagjai sokkal közelebb álltak egymáshoz gazdasági fejlettség szempontjából, mint a mostani

500 milliós nagy massza.

A londoni polgármester szerint Nagy-Britannia mágnesként vonzza a bevándorlókat azokból az EU-társállamokból, amelyeknek a szociális ellátórendszere sokkal kevésbé nagyvonalú, mint a brit. Ezért kell olyan intézkedéseket életbe léptetni, amelyek révén Nagy-Britannia elveszítheti e mágnesszerepét, és ilyen intézkedés lehet például annak az időszaknak a kiterjesztése két évre, amelynek lejárta előtt a külföldi EU-munkavállalók nem vehetnék igénybe korlátlanul a brit szociális ellátóhálózat juttatásait.

A polgármester szerint felmerül az a kérdés is, hogy miért kellene a brit adófizetőknek fizetniük olyanok családi pótlékát, akik Nagy-Britanniában dolgoznak ugyan, de gyermekeik Lengyelországban élnek. (MTI)

    

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.