https://444.hu/assets/amerika_tel_6.jpg

Brutális a tél Amerikában

külföld
2014 január 07., 06:42
comments 1

Két évtizede nem tapasztalt hideg érkezett az Egyesült Államok középső és keleti partvidékére. A hatalmas sarkvidéki légtömeg miatt iskolák és az üzletek nagy része zárva tartott, és repülőjáratok ezreit törölték.

photo_camera Joshua Lott/Getty Images

 

Az ország déli sarkában mínusz 34 fok volt, Montanában mínusz 53, Észak-Dakora és Wisconsin egyes részen mínusz 51 fokot mértek. A Nagy-tavak környékén mínusz 25 fok körül volt hőmérséklet. 187 millió embert érint a szuperhideg. Montana, Észak- és Dél-Dakota, Minnesota, Iowa államokban 11-22 fokkal marad el a hőmérséklet az ilyenkor megszokottnál.

photo_camera Joshua Lott/Getty Images

Chicagóban, az állatkertben még a jegesmackókat és a pingvineket sem engedik a hideg levegőre. A hatóságok figyelmeztetnek, hogy az ember ilyenkor néhány perc alatt is súlyos fagyási sérüléseket szenvedhet. Indianapolisban emiatt vörös figyelmeztetést adtak ki, amire 1978 óta nem volt példa.

photo_camera Joshua Lott/Getty Images

Ebben a hidegben leállás fenyegeti az olajkitermelést, Kanadától a Mexikói-öbölig. A fagyok miatt akadozik a gabona és az élőállat-szállítás is. Több államban a fagy tönkreteheti az őszi vetést is. Az északkeleti partvidéken, ahol hétfőn felmelegedés volt, keddre mínusz 33 fokot jósoltak. New Yorkra mínusz 22 fokot várnak

photo_camera Scott Olson/Getty Images

A múlthéten kezdődött hidegben eddig 15 vagy 16 ember halt meg. Közülük 11-en az utakon szenvedtek balesetet. Hétfő esti országszerte 4300 repülőjáratot töröltek, nagy részüket Chicago környékén. 6500 repülő pedig késett. (MTI/BBC/Reuters)

photo_camera Joshua Lott/Getty Images

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.