A románokon veszekszik az Európai Parlament és Britannia

eu
2014 január 12., 06:36
comments 3

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke a The Observernek az mondta, az unión belüli szabad mozgás elvének érvényesítése az EU egyik legnagyobb sikere. "Ez alapelv és ugyanúgy nem képezi újratárgyalás alapját, mint ahogy az áruk, a szolgáltatások és a tőke szabad áramlásának elve sem újratárgyalható" - mondta.

Schulz szerint egy ilyen jellegű szerződésmódosításhoz az összes tagország egyhangú támogatása és ratifikálása lenne szükséges, és az Európai Parlamentben is el kellene fogadtatni, itt azonban a kezdeményezés szinte biztosan elbukna.

Baj lenne

Az EP egyik alelnöke, a brit Liberális Demokratákat képviselő Edward McMillan-Scott szintén azt mondta a lapnak, hogy a szabad mozgás alapelvének módosítása "soha nem menne át" az EU miniszteri tanácsán, sem az Európai Parlamenten. Ha a globalizálódó világban az EU felülvizsgálná a nyitott piacok és a nyitott határok alapelvét, azzal saját magának okozna károkat - tette hozzá a brit politikus.

A brit konzervatív kormány és David Cameron miniszterelnök az utóbbi hetekben - különösen a román és a bolgár munkavállalókkal szemben - folyamatosan hangoztatja London igényét az unión belüli szabad munkaerőmozgás újraszabályozására. Tévesen.

Népvándorlás

Cameron a BBC-nek azt mondta, hogy az Európai Unió alapítói sem számolhattak olyan mértékű "népvándorlással", amilyen az EU kelet-európai bővítése után nyugat felé megindult, ezért szükséges az EU-n belüli munkaerő-áramlás szabályozásának átalakítása. Azután azzal fenyegetett, hogy a britek a jövőben megvétózzák majd az új tagországok felvételét.

Egyébként a tények szerint nem ez a helyzet. A határnyitás utáni egy hétben egyetlen román férfi ment ki dolgozni Angliába, és rögtön munkát is kapott egy autómosóban.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.