Bosszúból ettem embert, mondja a közép-afrikai kannibál

Hétvégén jelentek meg a helyszíni beszámolók arról, hogy a vérengzéstől sújtott Közép-afrikai Köztársaságban már nyilvános kannibalizmus is előfordul.

A BBC most Banguiban, az ország fővárosában beszélt egy férfival, Ouandja Magloire-ral, aki azt állította, ő evett embert. Ezt mobiltelefonos felvételekkel is alátámasztotta.

A kannibál. Fotó: BBC

A keresztény férfi azt mondta, bosszút akart állni, mert muszlimok korábban megölték a terhes feleségét és több családtagját. Aznap épp a buszon utazott, amikor észrevett egy muszlim férfit. Amikor a buszvezető elmondta neki, hogy tényleg muszlim, követni kezdte. Egyre többen gyűltek köré, a végén már egy húszfős tömeg élén ment. Amikor utolérték a férfit, kirúgta a lábát, és egy kést szúrt az arcába.

A sérülésekbe belehalt, ezután felgyújtották, a férfi pedig (aki "Veszett Kutyának" nevezte magát) levágta a lábát és a csontig lerágta róla a húst. Még kenyeret is evett hozzá. Közben meglengette a lábat a feje felett.

Azért csináltam, mert dühös voltam.

Ennyi volt a magyarázata.

A Burundiból érkezett békefenntartók a közelben voltak, látták is az esetet, de senki sem lépett közbe. Volt olyan katona, aki elhányta magát a jelenet láttán. Senki más sem lépett közbe.

Egy szemtanú szerint mindenki annyira haragszik a muszlimokra, hogy még egy ilyen helyzetben sem segítenek.

A BBC tudósítója azt írta, miközben beszélgetett a férfival, keresztények gyűltek köréjük, lapogatták a férfi hátát és gratuláltak neki. A szemükben egy hős volt.

AFP PHOTO/ERIC FEFERBERG

A szektariánus erőszak december 5-én lángolt fel. Azóta mindennaposak a lincselések. Tavaly márciusban a muszlim kisebbség puccsal magához ragadta a hatalmat, amiért most a keresztény többség bosszút áll. Az elnök múlt héten mondott le.