16 ismérv: A vagy vagy B vagy?

tudomány
2014 január 14., 09:45
comments 13

Az A és a B típusú ember (Type A, Type B) ismertetőjegyeit már több mint fél évszázada kidolgozták Amerikában, és az elmélet ott azóta is benne van a köztudatban, használják naponta, hétköznapi beszélgetésekben is. Nálunk kevésbé, de majd most!

Az alaptézis viszonylag egyszerű. Az A típusú nagyjából a folyton nyüzsgő, teljesíteni vágyó, sikerorientált ember, a B meg az ellenkezője: nyugodt, stabilan teljesít, hiányzik belőle a versenykényszer, viszont gyakran kreatív és kíváncsi.

Ami kicsit hiteltelenné teszi, az az, hogy nem pszichológusok, hanem szívgyógyászok dolgozták ki az elméletet, még az ötvenes években: Meyer Friedman és Ray Rosenman középkorú férfiakat vizsgált, és megállapította, hogy az A típusú ember hajlamosabb a szívkoszorúér-megbetegedésre, mint a B. A következő évtizedekben további kritikák érték az elméletet, például az, hogy a kutatók nem vizsgálták az alanyok étrendjét, illetve hogy a kutatást a dohánygyárak szponzorálták, amelyeknek elemi érdekében állt a dohányzás helyett a személyiségre és az abból következő életmódra kenni a szívbetegségeket.

A szívrohamot félretéve az elméletnek tényleg van alapja, bár a modern pszichológia leginkább ott tart, hogy nincs szigorúan véve A meg B típusú személyiség, inkább fokozatok vannak a kettő között. A Huffington Post most újra összeszedett 16 ismérvet, amiből kideríthető, A típusú-e az érdeklődő.  Akkor most mindenki vizsgálja meg önmagát, vagy a szeretteit, és vonja le magának a következtetést.

(Hardcore popularpszichologia-fanoknak itt van még 16 000 teszt ugyanerről, lehet árnyalni a képet.)

  1. Gyűlölöd a sorbanállást
  2. Azt mondják rólad, hogy a tökéletesre törekszel, túlteljesítesz, munkamániás vagy, esetleg mind a három egyszerre
  3. Rágod a körmöd, csikorgatod a fogad
  4. Utálod az időt vesztegetni
  5. Lelkiismeretes vagy
  6. Borúlátó vagy, aggódsz a jövőn
  7. Belebeszélsz mások mondanójába, félbeszakítod őket
  8. Este nehezen alszol el
  9. Senki nem tudja tartani veled a lépést
  10. Több energiát áldozol a munkádra, mint a kapcsolataidra
  11. Nem tudsz pihenni
  12. Nem tűröd a hozzá nem értést
  13. Listázod a teendőidet
  14. A munkahelyen minden sürgős
  15. Érzékeny vagy a stresszre
  16. Megvalósítod a céjaidat

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.