A számítógép megmenti a méheket is (vagy nem)

Ausztrák tudósok (!!!), azaz a CSIRO (Australia’s Commonwealth Scientific and Industrial) szakemberei kifejlesztettek egy parányi, 2,5x2,5 milliméteres nyomkövető csipet, és egy rendszert, ami valós real time időben képes követni, ábrázolni, földolgozni a csipekkel fölszerelt méhek mozgását. Azt remélik, hogy a módszer áttörést a hozhat a rejtélyes, globális méhpusztulás, a Colony Collapse Disorder (CCD) kutatásában. Erről a méhbetegségről elég sok szó esett a világsajtóban, súlyosan értinti, sőt sokak szerint akár kipusztulással fenyegeti az egész világ méhpopulációját, ezáltal a méhák által porzott növényekét is, tehát a szinte beláthatatlan következményei vannak az egész élővilágra.

A tudósoknak egyelőre lövésük sincs, mi okozza a méhbetegséget, eddig a neonikotinoid növényvédőszerekre, rejtélyes új vírusfertőzésre, a méhek tájékozódási képességét megzavaró, környezetszennyezés okozta légköri jelenségekre, a méhek táplálékának megváltozására és még vagy tucatnyi okra gyanakodtak, de egyikre sem sikerült bizonyítékot találni. Majd most, a csipekkel és a kielemzett rajmozgásokkal!

Ötezer rovart szereltek föl jeladóval, és Tasmánia szigetén engedték szabadon őket. Itt figyelik meg minden részletében a méhek mozgását, elemzik a viselkedésüket. Mivel a méhek közösségben élő rovarok, feltételezik, hogy mozgásukkal kommunikálnak, jeleznek egymásnak. Ezt a jelrendszert próbálják legalább részben megfejteni az adatokból, illetve a jelek alapján felderíteni, érzékelnek-e veszélyt, rendellenességet valahol.

Vicces részlet, hogy méheket hűtőben kellett hibernálni ahhoz, hogy rájuk szerelhessék a kis lapkákat. (Quartz)

 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.