Ez történik, ha a Hírtévé beállít a buliba

gazdaság
2014 január 16., 10:23
comments 252

Van egy műsor a Hírtévén, Panaszkönyv a címe. Olyan is. Ártalmas, vagy annak vélt jelenségeket buktat le házmestertempóban. Most szerdán például a lakáskocsmák után nyúlt.

Alapozás

A nemdohányzók védelmében Magyarországon közforgalmú intézményben tilos a dohányzás. Egy magánlakás viszont nem számít közforgalmú intézménynek. Vagyis egy lakásban lehet dohányozni.

Azt, hogy a lakásomban mit csinálok, szerencsére még nem kell hatósággal engedélyeztetnem. Ha úgy tartja a jókedvem, felszerelhetek egy sörcsapot is, aztán embereket engedhetek be, akik söröznek és dohányoznak, akár egyszerre is.

Ezen az elven nyíltak a nemdohányzók védelméről hozott törvény után a lakáskocsmák. Például a Keret, a Somogyi Béla utcában. Itt is lehetett dohányozni, és még sört is kapott, aki kért. Persze nem ingyen.

De ez senkit sem zavart. A VIII. kerület aljegyzője szerint egyetlen lakossági panasz sem érkezett. Panasz híján pedig intézkedni sem volt ok. A Keret magánlakás, ahova csak úgy nem mehetnek be a hatóságok.

Csapatás

Aztán egy szép napon betoppant a Hírtévé két munkatársa. Volt náluk kamera is, elrejtve. Nézelődtek, beszélgettek, ittak, dohányoztak.

Majd felnyomták a helyet.

Próbálkoztak az adóhatóságnál és az ÁNTSZ-nél is, ám ezek nem tartották magukat illetékesnek az ügyben. Mégiscsak egy magánlakásról beszélünk, nem közforgalmú helyről, ügye. A VIII. kerület aljegyzőjét, Kovács Gabriellát viszont sikerült riasztaniuk.

Kovács elmondta, hogy bejelentésre már intézkedniük kell. De még így is a hatóságnak kell bizonyítania, hogy a lakás valójában kocsma. Ami nem könnyű. De öt perc beszélgetés után Kovács megígérte, hogy fog indulni hatósági eljárás. A Panaszkönyv műsorvezetőjének itt fel is derült az arca:

"Köszönjük szépen! Kiindulópontnak ez már elég!"

Másnap

A hatóság kiszállt, a Keret bezárt.

(A címlapképet a Keret Facebook-oldaláról vettem)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.