A McDonald's és a Burger King kuponos akciójának nagy trükkjei

gazdaság
2014 január 17., 13:35
comments 136

Tyúk vagy tojás? Coca-Cola vagy Pepsi? Cherry vagy Cherry? Csoki vagy vanília? Kutya vagy cica? Fidesz vagy MSZP? Iron Maiden vagy Judas Priest? Ezek mind fontos kérdések, de nem annyira, mint az, hogy:

McDonald's vagy Burger King?

Na ez az, ami most nem fog kiderülni. Az viszont igen, hogy a két cég az akciós kuponokkal milyen furfangosan szerez vendégeket.

Trükkök százai

A két óriáslánc nagyjából egyszerre szokta feltölteni a postaládákat a kuponfüzeteivel, de az egyik sokkal később ér véget: a McDonald's mostani akciója január 6-tól február 7-ig, a Burger Kingé január 7-től február 26-ig tart.

Egyből látszik, hogy a Mekinél több kupon van egy füzetben, de ez teljesen mindegy, hiszen annyit lehet nyomtatni, amennyit a nyomtató bír, legfeljebb az akciós ajánlatok választéka bőségesebb a McDonald's-ban. A Mekinél 21 + 3 reggeli tétel van, a Burger Kingnél csak 18 + 3, de egy ügyes trükkel megpróbálták kihozni döntetlenre:

A kuponok számozását érdemes figyelni: egy okos húzással a Burger Kingnek is meglett a 24
photo_camera A kuponok számozását kell figyelni: egy okos húzással a Burger Kingnek is meglett a 24

Mindkét cég megpróbálta a megtakarítás mértékére fektetni a hangsúlyt, és kétszer akkora számokkal szerepel az esetleges megtakarítás, mint a kaja valódi ára. Egyébként ez érthető, hiszen a spórolás aránya is vonzó lehet, de ha valaki félreérti – hiszen ezek gyorséttermek, ezért a kuponra is csak egy gyors pillantást vet –, már valószínűleg akkor is fizet, ha a tervezettnél pár száz forinttal többet kell otthagynia.

Az akciós menük általában úgy vannak összeállítva, hogy ne lehessen igazságosan kettéosztani, például kevesebb kóla van, mint szendvics. Bár a kuponok többsége így is inkább az éhesebb egyénekre megy rá, akik mondjuk egy Big Mac vagy Whopper menüre még rátolnának egy kisebb szendvicset.

De ez eddig csak szőrszálhasogatás, az igazán nagy cselről csak most lesz szó.

Az igazán nagy csel

Ennek az a lényege, hogy a megtakarítást úgy számolják, ahogy a valóságban senki sem vásárolna.

Egy példával, a Burger King 15-ös számú kuponjával szemléltetem.

photo_camera Középen a 15-ös kupon

Ezzel egy Dupla Whopper szendvicset, egy közepes burgonyát, egy közepes üdítőt és egy Whopper szendvicset lehet venni 1990 forintért. A megtakarítás így a kupon szerint akár 940 forint is lehet.

  1. Ha a tételeket egyenként összeadjuk: Dupla Whopper (1140 Ft) + közepes burgonya (480 Ft) + közepes üdítő (420 Ft) + Whopper (890 Ft) = 2930 Ft. Így a megtakarítás tényleg 940 forint.
  2. De valójában ezt az ember kupon nélkül úgy venné meg, hogy kér egy Dupla Whopper menüt meg egy Whoppert. Vagyis ennyit fizetne: 1590 Ft + 890 Ft = 2480 Ft. Ezzel a megtakarítás már csak 490 forint, ami majdnem a 940 fele.
link Forrás

Ha a második (a haszonmaximalizáló vevő szemszögéből logikusabb) számítással mérjük, akkor

a megtakarítás majdnem 20%.

Az étterem természetesen résen van, azért úgy írja a kuponokra, hogy „megtakarítás akár”. Sőt, még az is rájuk van írva, hogy: „További kedvezményekkel nem összevonható.” Csakhogy a menü nem akció kérdése, azt állandóan lehet kapni, és nagyjából fix az ára. Ráadásul többnyire – hacsak nem turistákat akarnak lehúzni – az eladók maguktól össze szokták vonni menübe, ha valaki szendvicset, sült krumplit és üdítőt kér.

A McDonald's számítása

Ugyanezt a technikát vizsgáltam egy összetételében hasonló mekis kuponnal is, a 10-es számúval.

photo_camera Középen a 10-es kupon

Ezzel egy Sertés McFarm szendvicset, egy közepes burgonyát, egy 0,4 literes üdítőt/jegesteát és egy Sajtos McRoyal szendvicset lehet venni 1600 forintért. A megtakarítás így a kupon szerint akár 1000 forint is lehet.

  1. Ha a tételeket egyenként összeadjuk: Sertés McFarm (850 Ft) + közepes burgonya (480 Ft) + 0,4 literes üdítő/jegestea (420 Ft) + Sajtos McRoyal (850 Ft) = 2600 Ft. Így a megtakarítás tényleg 1000 forint.
  2. De valójában ezt az ember kupon nélkül úgy venné meg, hogy kér egy Sertés McFarm menüt meg egy Sajtos McRoyalt. Vagyis ennyit fizetne: 1290 Ft + 850 Ft = 2140 Ft. Ezzel a megtakarítás már csak 540 forint, ami majdnem az 1000 fele.

Ha a második (a haszonmaximalizáló vevő szemszögéből logikusabb) számítással mérjük, akkor

a megtakarítás több mint 25%.

A Burger Kinghez hasonlóan a McDonald's-nál a kuponfüzet hátulján hívják fel arra a figyelmet, hogy: „A kuponszelvényeken szereplő ajánlatok nem vonhatóak össze további kedvezményekkel, promóciókkal és ClubSmart pontbeváltással, kivéve, ha erre az ajánlat kifejezett lehetőséget biztosít.”

Persze ez csak két hasonlóan összeállított kupon (1 menü + 1 szendvics) összehasonlítása volt. Egyébként a kuponok jó részében nem lehet menüt találni (a Burger Kingnél a többség ilyen), és az is vitathatatlan, hogy mindkét cégnél vannak olyan kuponok, amikkel pont 50 százalékot lehet megtakarítani, így azt sem lehet megmondani, hogy melyik cég a nagylelkűbb.

Az akciókkal úgyis mindenki nyer. Csak azt nem szabad elfelejteni, hogy valójában mennyit.

A McDonald's és a Burger King éttermeiben az árak eltérhetnek, én az Oktogonon lévő két étterem árait vettem alapul.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.