Bőven átlag felett meleg ez a tél

időjárás
2014 január 17., 13:08
comments 5

Közzétette az Országos Meteorológiai Szolgálat a harmincéves (1971-2000 időszak) átlagai alapján végez éghajlati vizsgálatokat, ennek eredményeit vetették össze az idei téllel.

Ami látszik, hogy a mostani tél első felében (december 1. és január 15. között) a minimumok 2,1 fokkal a sokéves átlag felett alakultak. Ennnek a másfél hónapos időszaknak az átlagos minimumhőmérséklete ugyanis mínusz 0,6 fok volt, a sokéves átlag ugyanakkor mínusz 2,7 fok.

A maximumok is jóval átlag felettiek voltak, a legmagasabb hőmérsékletek sokéves átlaga 2,8 fok. Az idei télen eddig ez 5,6 fok volt.

Azaz a tél első felében a sokéves átlaghoz képest csaknem 3 fokkal magasabb volt az országos maximumhőmérséklet. Többször megdőltek a napi melegrekordok is. Valahol még a leghidegebb órában is 10 fok felett alakult a hőmérséklet, olyan is előfordult, hogy napközben 16 foknál is melegebb volt.

Az eddigi téli csapadékmennyiség is jóval elmarad a sokéves átlagtól. A sokéves decemberi havi csapadékmennyiség 44 milliméter, ehhez képest az elmúlt decemberben országos átlagban mindössze 12,3 milliméternyi csapadékot mértek.

Általában a csapadékmennyiség mintegy fele (19,3 milliméter) hó formájában hullik. Ehhez képest múlt decemberben országosan alig hullott hó, csupán december 5-10. között, az is csak a magasabban fekvő területeken eredményezett 5-7 centiméteres hótakarót. Azóta csak január első hetében esett hó az országban, de csupán a legmagasabb hegyeken alakult ki hófolt.

A sokéves átlag szerint decemberben legalább három nap hullik hó. Az 1971-2000 időszakban olyan is volt, hogy tizenegy decemberi napon havazott országos átlagban. A mostani szezonban volt olyan hely az országban, ahol öt nap volt hóesés decemberben, míg másutt egyáltalán nem havazott. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.