Így működtess lakáskocsmát

2014 január 17., péntek 11:42
36
Fotó: Skanzenklub / Facebook

A Keret bezárt. A lakáskocsmát a Hírtévé buktatta le, pontosabban harcolta ki a hatósági ellenőrzést a magánlakásban. Ugyanabban a riportban egy másik helyre is benéztek a hírtévések. A Skanzenba a Köztelek utcában. Ez továbbra is üzemel, ezért megkerestem a tulajdonost, Tóth Imrét, hogy mi a titka. De előbb nézzük, mi volt a probléma a Kerettel.

Egy apróságon csúsztak el.

A Keret tulajdonosai maguk vették a sört. Végfelhasználóként, vagyis befizették az áfát. A megvásárolt sört aztán csapra verték és továbbadták. Ahogy a Hírtévé riportjában is látható, némi - igen szerény - haszonnal. Így viszont adózatlan jövedelmük keletkezett, még ha nem is sok. De ez mindegy, az adózatlan jövedelem az adózatlan jövedelem. Itt meg lehetett fogni a helyet, és végül meg is fogták.

A Skanzen máshogy működik.

"Három nappal a dohányzási tilalom után nyitottunk. Szándékosan magunkra húztuk az összes hatóságot, de ez tudatos volt" - mesélte Tóth. A nyitás után járt náluk az APEH, a VPOP, az építésügy, az ÁNTSZ. Az utóbbiak végül elismerték, hogy nem kompetensek. Az előbbiek viszont megpróbálták bebizonyítani, hogy a Skanzen adót csal.

Sikertelenül.

A Skanzenban nem keletkezik jövedelem. A hely szabályai egyszerűek. A betérő vendégek maguk veszik a sört. Egyikük rendel egy hordót, amiről számlát kap, a többiek pedig beszállnak a költségekbe. Ez nem opció, nyilvánvalóvá van téve, hogy ha nem fizetnek, akkor tulajdonképpen ellopják egy vendégtársuk sörét.

A lényeg: fillérre pontosan a számla végösszegét kell összedobniuk a fogyasztóknak.

"Nincs szolgáltatás, vásárlás, nem csapolunk" - magyarázta Tóth. Biznisz persze van. A sört a magát kapitalistaként meghatározó Tóth futárcége szállítja ki. Így az is garantált, hogy tényleg mindig legyen számla a tranzakcióról, ami nélkül "bukta volna".

A Skanzen amúgy önmeghatározása szerint közösségi dohányzóhely, megoldás arra, hogy sörözés közben is rá lehessen gyújtani. Két éve működik úgy, hogy folyamatosan ellenőrzik. Az adóhatóság például a nyitás után fél évig kutakodott, de nem talált bizonyítékot törvénytelenségre. "Nálunk nem járt senki a riport óta" - mondta Tóth. Ő amúgy a Keretet a saját helyénél is jobban szerette. "Mindig mondtam, hogy a Skanzen a második legjobb hely Budapesten."

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt