Így működtess lakáskocsmát

gazdaság
2014 január 17., 11:42
comments 36
photo_camera Fotó: Skanzenklub / Facebook

A Keret bezárt. A lakáskocsmát a Hírtévé buktatta le, pontosabban harcolta ki a hatósági ellenőrzést a magánlakásban. Ugyanabban a riportban egy másik helyre is benéztek a hírtévések. A Skanzenba a Köztelek utcában. Ez továbbra is üzemel, ezért megkerestem a tulajdonost, Tóth Imrét, hogy mi a titka. De előbb nézzük, mi volt a probléma a Kerettel.

Egy apróságon csúsztak el.

A Keret tulajdonosai maguk vették a sört. Végfelhasználóként, vagyis befizették az áfát. A megvásárolt sört aztán csapra verték és továbbadták. Ahogy a Hírtévé riportjában is látható, némi - igen szerény - haszonnal. Így viszont adózatlan jövedelmük keletkezett, még ha nem is sok. De ez mindegy, az adózatlan jövedelem az adózatlan jövedelem. Itt meg lehetett fogni a helyet, és végül meg is fogták.

A Skanzen máshogy működik.

"Három nappal a dohányzási tilalom után nyitottunk. Szándékosan magunkra húztuk az összes hatóságot, de ez tudatos volt" - mesélte Tóth. A nyitás után járt náluk az APEH, a VPOP, az építésügy, az ÁNTSZ. Az utóbbiak végül elismerték, hogy nem kompetensek. Az előbbiek viszont megpróbálták bebizonyítani, hogy a Skanzen adót csal.

Sikertelenül.

A Skanzenban nem keletkezik jövedelem. A hely szabályai egyszerűek. A betérő vendégek maguk veszik a sört. Egyikük rendel egy hordót, amiről számlát kap, a többiek pedig beszállnak a költségekbe. Ez nem opció, nyilvánvalóvá van téve, hogy ha nem fizetnek, akkor tulajdonképpen ellopják egy vendégtársuk sörét.

A lényeg: fillérre pontosan a számla végösszegét kell összedobniuk a fogyasztóknak.

"Nincs szolgáltatás, vásárlás, nem csapolunk" - magyarázta Tóth. Biznisz persze van. A sört a magát kapitalistaként meghatározó Tóth futárcége szállítja ki. Így az is garantált, hogy tényleg mindig legyen számla a tranzakcióról, ami nélkül "bukta volna".

A Skanzen amúgy önmeghatározása szerint közösségi dohányzóhely, megoldás arra, hogy sörözés közben is rá lehessen gyújtani. Két éve működik úgy, hogy folyamatosan ellenőrzik. Az adóhatóság például a nyitás után fél évig kutakodott, de nem talált bizonyítékot törvénytelenségre. "Nálunk nem járt senki a riport óta" - mondta Tóth. Ő amúgy a Keretet a saját helyénél is jobban szerette. "Mindig mondtam, hogy a Skanzen a második legjobb hely Budapesten."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.