Ez hajtja meg Amerikát

Fotó: Clemens v. Vogelsang / Flickr

Nem hazudik a Haribo, amikor azt írja a 2,5 kilós kiszerelésben árult cukormentes gumimacik amazonos termékleírásában, hogy a termék összetevői "bélbántalmakat okozhatnak". Legalábbis a termékoldalon olvasható kommentek alapján ez megalapozott, tényekkel alátámasztott megfigyelésnek tűnik.

"Ember, nincsenek szavak, amelyek kifejeznék, hogy mi történt velem, miután ettem belőle" - kezdődik az első, amit C. Torok jegyez. Pedig neki amúgy ízlett a termék, az ízére ötből ötöt adott.

De ami az emésztés közben történt, az már nem tréfadolog.

"Nem sokkal húsz darab elfogyasztása után elszabadult a pokol. Olyan bélrendszeri tapasztalatokat szereztem, amit korábban elképzelni se tudtam. Görcsöltem, izzadtam, felfúvódtam. [...] Aztán jött a, hm, flatulencia [így hívják orvosul a fingást]. Isten a mennyekben, olyan volt, mintha a pokol összes démonát akarnám visszatrombitálni. És a szag! Mintha ezer rothadó hulla hányt volna egyszerre. [...] És még nincs vége. Ami kijött belőlem, az érzésre olyan volt, mintha a Niagara vízesést akartam volna beleterelni egy szívószálba."

Egy másik kommentelő szerint a terméket valószínűleg a büntetésvégrehajtás fejlesztette ki a fegyelmezetlen rabok megbüntetésére. Neki a randiját tette tönkre a pokoli termék.

És még így is jobban járt, mint az a mentőápoló, aki nagy örömmel csapott le a cukormentes termékre. Éppen egy kritikus állapotú sérültet szállítottak, amikor rátörtek a görcsök. Azt gondolta, hogy ha csendben fingik egyet, megoldódnak a gondjai.

"Finoman oldalra dőltem, hogy csak az egyik farpofámat terheljem. Így talán észrevétlenül kiereszthetem. Ez sikerült is, de aztán megcsapott a szag. Uramisten!"

A társa azt hitte, hogy a betegnek belső vérzése van, és már elhaltak a belében a szövetek.

Minderről a cukormentes gumimaci egyik összetevője tehet. Ezeket cukor helyett lycasinnal édesítik, ami egy hidrogénezett szirup. Ez rengeteg maltitolt tartalmaz, ami egy csak részben emészthető alkohol. Mivel az ember nem tudja megemészteni, a gyomorban fermentálódhat. Ez pedig gázképződéssel jár, ami mindent meg is magyaráz. (Via The Atlantic)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.