Náci egyenruhában, fegyverutánzattal túráznak a kitörés évfordulóján – azt állítják, a természetjárást népszerűsítik

POLITIKA
2014 január 19., 09:50
comments 334

Február 8-án lesz a Kitörés túra, ami általában így szokott kinézni:

photo_camera Forrás:kitorestura.hu

A szervezők szerint:

A túrán 2009-ben csak 150-en, 2013-ban már 1604-en vettek részt, amivel bekerült a legnépszerűbb hazai teljesítménytúrák sorába. Ezt téli extrém éjszakai jellegéből fakadó rendkívüli sportértékének és a korhű hagyományőrzők jelenlétéből fakadó különleges hangulatának is köszönheti.

Nem természetbarát, nácibarát

Emiatt Schmuck Andor az ATV-ben arról beszélt, hogy az a Magyar Természetbarát Szövetség hivatalos túrája, a főváros által kiírt Budapest Kupa része, tehát a főváros támogatja és az eseménynaptárban is szerepel.

A Szocdemek főnöke a „demokratikus értékek iránt elkötelezett politikai erők képviselőit” tiltakozásra hívta, mert az eseményről készített tavalyi fényképek „egyértelműen bizonyítják, hogy ez a túra nem más, mint a szélsőjobb újabb, egyre kevésbé eltitkolt provokációja, nem természetbarát, hanem nácibarát fővárosi esemény”.

photo_camera Schmuck Andor Kálmán Olga műsorában novemberben

Schmuckék azt követelték, hogy az eseményt töröljék a főváros által támogatott és hirdetett rendezvények közül, továbbá, hogy a főpolgármester indítson vizsgálatot. A városvezetés közölte: Tarlós István főpolgármester felülvizsgáltatja a Fővárosi Önkormányzat által nyújtott, szabadidős programokat támogató pályázatokat, és vizsgálatot indít a Városházán is.

A főváros utánajár

Korábbi közleményében a Főpolgármesteri Hivatal azt írta: a tavalyi támogatási keretből kapott 300 ezer forint támogatást a Teljesítménytúrázók Társasága, ami a Budapesti Természetjáró Szövetség tagja. A társaság tavaly nyáron benyújtott pályázatában a Budapest Kupa túrasorozatra kért támogatást, és a „pályázatukból nem derült ki”, hogy a Kitörést is támogatni kívánják.

Azt is közölték, hogy megvizsgálják, hogy hogy lehet, hogy Budapest érvénytelen logóját használják. A most folyó költségvetési egyeztetéseken azt is mérlegelik, hogy ez a társaság „a jövőben bármire is kaphat-e fővárosi támogatást” – írta a Főpolgármesteri Hivatal.

Aztán tagad

De csütörtökön a Főpolgármesteri Hivatal úgy reagált, hogy a Budapest Kupa teljesítménytúra mozgalommal kapcsolatban „sem a tőle független teljesítménytúra-szervezőket, sem az egyes teljesítménytúra rendezvényeket nem támogatja anyagilag, és nem is támogatta”, vagyis „a fővárosi önkormányzat a Börzsöny Akciócsoportot sem anyagilag, sem más formában nem támogatja és nem is támogatta, tehát Schmuck Andor nem mondott igazat az ATV Egyenes beszéd műsorában” – írta az MTI.

A Magyar Természetjáró Szövetség csütörtökön szintén közleményben reagált az őket ért vádakra. Visszautasítanak minden olyan állítást, ami a szövetséget a Kitörés 60 teljesítménytúra szervezésével, annak értékrendjével bármilyen módon kapcsolatba hozza. A korábbi nevén Magyar Természetbarát Szövetség nincs semmilyen kapcsolatban a Kitörés 60 teljesítménytúrát szervezőkkel, az a túra nem a szövetség hivatalos túrája, és azt semmilyen módon nem támogatják.

Állításuk szerint eddig nem is tudtak arról, hogy létezik, az eseménynaptárjukban, kiadványaikban, honlapjukon nem szerepeltették. „A Magyar Természetjáró Szövetség alapszabályában deklarált módon elhatárolódik politikai jellegű rendezvényektől, értékrendje ellentétes bármely diktatúra szélsőségével, életellenes eszméivel.”

„Alkalmanként felbukkanó tiltott önkényuralmi jelképek”

A Börzsöny Akciócsoport ma hosszú közleményben vágott vissza a vádolóknak. Eszerint:

  • Kampány van, és megdöbbentő, hogy a 8. éve sikeres túrát „aljas, hazug és öncélú politikai támadás érte magukat »baloldali demokratáknak« beállító magyarországi politikai csoportosulások részéről”. Schmuck Andor politikus és Kálmán Olga műsorvezető az 1950-es éveket idéző érveléssel és módszerekkel véghezvitt kampánycéllal állítottak valótlanságot.
  • Több tízezer embert mozgattak meg és vittek ki a természetbe, környezetvédelmi és turisztikai programokat szerveztek, népszerűsítik a természetjárást.
  • A Börzsöny Akciócsoport soha nem végzett és a jövőben sem kíván politikai tevékenységet végezni. Betartják a hatályos törvényeket.
  • Az általuk szervezett Kitörés emlék- és teljesítménytúra „sportrendezvény és történelmi megemlékezés”. Politikai célja nincsen. Attól különleges, hogy több ellenőrző ponton is katonai hagyományőrző csapatok, mint szereplők, mutatják be a korabeli hadviselő feleket. „A magyar, német, szovjet, brit és amerikai egyenruhákon, pecséteken alkalmanként felbukkanó tiltott önkényuralmi jelképek kizárólag a történeti hűség kedvéért, történelmi érdekességként, bemutató jelleggel szerepelnek.”
  • A fegyverek csak makettek, vagy hatástalanított darabok, vagy engedély nélkül tartható airsoft játékmásolatok (üzemképtelen állapotban).

A Börzsöny Akciócsoport összefoglalása szerint:

Az ATV-ben elhangzottakkal ellentétben nem „őrületről”, „neonáci, fasiszta” rendezvényről, nem „bátor csendőrökről és nyilasokról”, nem „SS-egyenruhában lévő bátor túrázókról” van szó, hanem sportoló és emlékező turistákról, valamint kizárólag a történelmi hűség kedvéért, érdekességként – a törvények maximális betartása mellett – magyar, német, szovjet, amerikai és brit egyenruhákat viselő hagyományőrző pontőrökről.

Mint írták, a túra 2009 óta része a Budapest Kupa teljesítménytúra mozgalomnak, már az előző városvezetés ideje alatt is az volt, de a Börzsöny Akciócsoport sem a Fővárosi Önkormányzattól, sem más állami vagy társadalmi szervezettől „soha egyetlen fillér anyagi támogatást nem kért és nem is kapott a Kitörés túra megrendezésére”.

A Teljesítménytúrázók Társasága azt írta: „A Teljesítménytúrázók Társasága figyelemmel kíséri, hogy egy teljesítménytúra rendezvény tényleges lebonyolítása a kiírásoknak megfelelt-e. A Kitörés teljesítménytúráról az elmúlt években semmilyen olyan hivatalos vagy nem hivatalos visszajelzést nem kapott, ami szerint a Kitörés túrán bármilyen jogszabályba ütköző cselekmény előfordult volna. Tudomásunk szerint a Kitörés túra lebonyolítása az eddigi években megfelelt a hagyományőrző- és szabadidősport rendezvényekre érvényes előírásoknak.”

Az akciócsoport visszavág

A Börzsöny Akciócsoport követeli, hogy a hazugságoknak teret nyújtó sajtóorgánumok a lehető leghamarabb közöljék helyreigazításukat, és jogi lépéseket is ígér. „Ezt kötelességünknek érezzük a több ezer természetjáró túrázó és a hősök becsületének megvédése érdekében is.” Szerintük a támadás rajtuk keresztül az egész természetjáró közösséget érte. Kérik a turista társadalmat, hogy ne üljön fel a provokációnak.

Schmuck Andort és Kálmán Olgát is várják a 60 kilométeres távra.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.