Ez olyasmi lesz, mint ami az Armageddonban volt

2014 január 19., vasárnap 6:59
10

Több mint 2,5 éve aludt az űrben a Rosetta űrhajó, de most eljött az ideje. Hétfő délelőtt 10 órakor felébresztik, és a tudósok minden idők technológiailag legfejlettebb űrkutatási projektjét léptetik majd egy új fázisba. A kutatók megpróbálnak megcsípni egy üstököst.

2001: Űrodüsszeia

A következő hónapokban a Rosetta a 67P/Csurjumov–Geraszimenkót fogja levadászni, és megpróbál majd
leszállni a fagyott felszínén. Az üstököst 1969-ben fedezte fel Klim Ivanovics Csurjumov egy, a 32P/Comas Solá üstökösről készült felvételen, amit viszont Szvetlana Ivanova Geraszimenko készített, ezért viseli mindkettejük nevét. A keringési ideje 6,6 év, a központi magjának átmérője 4 km.

Az Európai Űrügynökség, az ESA tudósa azt mondta:

„Ez lesz egy csodálatos eredménye az emberi erőfeszítéseknek, egy ilyen Armageddon típusú dolog.”

Azt leszámítva, hogy a filmben emberek is leszálltak a meteorra, amit ráadásul fel is kellett robbantani, mert a Föld felé tartott.

Az üstökös majdnem 40 ezer km/órával szeli az űrt, ezért a tudósok szerint a vállalkozás ahhoz hasonlítható, mintha egy légy próbálna meg rászállni egy süvítő puskagolyóra.

Fotó: NASA

A tudomány szerint a kőből, porból és jégből álló üstökösök még abból az időből maradtak itt, amikor a bolygók kialakultak. Taylor úgy fogalmazott:

„Úgy tekintünk az üstökösökre, mint az időkapszulákra. Ezek a naprendszer kezdetének relikviái. Úgy éreztük, el kell jutnunk az egyikhez.”

A Rosettát 10 éve bocsátották fel az űrbe, de amikor 2011-ben ráállt a kívánt pályájára, hibernálták, hogy alvó sejtként várja a bevetés időpontját. Ami most elérkezett.

(Telegraph)