Ezek az ábrák elég jól mutatják, hogy valami nincs rendben Magyarországon

A teljes befordulás, örökké tartó mozdulatlan köldöknézés jön itthon, ha nem változik két elég fontos trend, amire az Oktpolcafe hívja fel a figyelmet.

A nyelvtudásról és a kivándorlás összefüggéséről írtak egy nagyon alapos, és viszonylag hosszú posztot, amilyet általában mindenféle oktatási témáról szoktak.

Érdemes végigolvasni az egészet, de van a cikkben pár grafikon, ami első ránézésre mutatja, hogy valami gáz van.

Bevándorlás és nyelvtudás

"Ami a bevándorlást illeti, nem a magyar állampolgárság megszerzésének lehetőségét kihasználó más országban élő magyarok száma az érdekes, hanem a tartósan (egy évnél hosszabb ideje) Magyarországon élő külföldi állampolgároké. (...) Az Eurostat adataiból azonban az jól látszik, hogy pont az utóbbi években, amikor számos jel szerint felgyorsult a kivándorlás, a nálunk élő külföldiek összlétszáma nagyon jelentősen csökkent. (Ebben minden bizonnyal komoly szerepet játszik számos nemzetközi cég teljes vagy részleges kivonulása is.)"

"Ami a nyelvoktatást illeti, a kivándorlás e területen is komoly kihívást jelent, ugyanis a Magyarországon élő népesség idegennyelv-tudásának javítása érdekében több embernek kellene megtanulnia valamilyen nyelvet, mint ahányan elhagyják az országot. Másképpen fogalmazva: nyelvi kompetenciák tekintetében akkor beszélhetünk a helyzet javulásáról, ha a felgyorsult kivándorlással párhuzamosan növekedne azok száma, akik nyelvvizsga-bizonyítványt szereznek. A Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ adatai szerint nem ez a helyzet. Éppen a kivándorlás felgyorsulásának időszakában látványosan csökkent a Magyarországon kiadott nyelvvizsga bizonyítványok száma."


Az egész Oktpolcafes posztot itt lehet végigolvasni.