Ez kelleni fog, ha Amerikában lecsuknak

TECH
2014 január 22., 15:48
comments 21

Vajon mi az egyetlen dolog, amit biztosan azonnal megláthat az ember, ha belép Amerika bármelyik börtönébe? Egy szál cigi? Egy gyúrópad? Nem.

Egy zsebrádió. Méghozzá nem is valamilyen zsebrádió, hanem ugyanaz a típus. A Sony SRF-39FP kódjelű gyártmánya.

A rádió annyira elterjedt, hogy a New Yorker rá is ragasztotta a börtönipod nevet. Ráadásul a Sony még mindig elég szép pénzeket keres belőle, pedig maga a cucc durván 15 éves technológia. Magyarországon ez még nem lenne matuzsálem, de Amerikában hűtőből sem szokás 15 éveset tartani, nemhogy valamilyen szórakoztatóipari eszközből.

Mi ez az egész?

De mit tud ez a rádió, amitől ennyire megy? Egyrészt átlátszó, ami nagy előny a börtönökben, mert nem lehet benne semmit becsempészni. Az FP a neve végén pont ezt jelenti: "Federal Prison", mert ezt az átlátszó verziót a Sony csak a börtönöknek gyártja.

Másrészt nagyon tartós, jól összerakott eszköz. Állítólag ehhez képest az Iphone egy Daewoo kopogós műanyag műszerfala. Annyira tartós, hogy fegyencek generációi hagyományozzák egymásra, amiben csak részben van annak szerepe, hogy nem jó karma kivinni magaddal egy börtöntárgyat. Ráadásul a börtönben gyakran ez az egyetlen olyan dolog, ami valamennyi privát szférát tud adni egy elítéltnek. Nagyon kell, mert általában a tévé hangját is csak rádión keresztül lehet fogni.

Amikor a Sony másfél évtizede bemutatta, ez egy kiemelkedően jó technológia volt. A rádióamatőrök szerint az SRF-39 gyakorlatilag mindegyik analóg zsebrádiónál jobb. Még Washingtonból is lehet vele fogni a Dél-Koreából az AM hullámsávon sugárzott adásokat.

A legfontosabb érv

Nagyon olcsó. Körülbelül harminc dollárba kerül, ami negyedannyi, mint egy mp3-lejátszó. Bár ezek is kezdenek terjedni. Az amerikai börtönökben már külön minitableteket lehet venni, amire aztán számokat tölthetnek le az elítéltek. Persze szigorú szűrés után, nehogy túlságosan izgalomba jöjjenek a zenéktől.

photo_camera Fotó: Ebay

A végső érv viszont mégis a legfontosabb. Az SRF-39FP negyven órán át mködik egyetlen AA-s elemmel. Ez több, mint amit az Ipod Classic tud egy feltöltéssel. Az elem pedig hatalom a börtönben, mert minél kevesebbet költenek rá, annál többet tudnak másra. A fegyencek ugyanis csak egy bizonyos értékhatárig vásárolhatnak a börtönboltban.

Nálunk tévé is van

Na és Magyarországon is hozzájuthatnak a rabok a börtönipodhoz? Nem, illetve nem pont ehhez. Nálunk is megvannak a szabályok arra, hogy milyen tárgyakat vihetnek be magukkal az elítéltek. Valamivel többet, mint az amerikai szövetségi börtönökbe. Nálunk például vihetnek be saját tévét a rabok, de csak ha nincs rajta teletext. Ami eleve feltételezi, hogy nem kell annyira figyelni az elemekre sem, mert a zárkákban van áram.

Rádiót is bevihetnek, de csak átvizsgálás után. Viszont a börtönboltban nem árulnak rádiót, úgyhogy nem tudunk olyan modellről, ami különösen népszerű lenne. A BVOP-nál elmondták, hogy egy dologban viszont mindenképp a magyar rabok nyertek: a magyar börtönboltokban lehet cigit venni. A trafiktörvény ugyanis nem vonatkozik a büntetésvégrehajtásra.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.