Ismerjék meg Szilágyi Bélát, a köztévé legoptimistább gazdasági újságíróját

2014 január 23., csütörtök 22:05
56

Szilágyi Béla, az MTV gazdasági szakújságírója talán minden idők legoptimistább magyar gazdasági szakújságírója. Ma az M1 híradójában igazi amerikai stílusú prezentációt adott elő.

Hogy senki se zavarodjon össze a sok jó hírrel, a számokkal nem is akarta fárasztani a nézőket. Gazdasági időjósként csak annyit mutatott be, hogy míg tavaly januárban londoni elemzők 0-0,5 százalékos növekedést vártak...

híradó adatok

... addig egy évvel később már a legoptimistább elemzők is 2-3 százalékos növekedést várnak.

híradó adatok 2

Hogy ez hogyan lehetséges?

Nem kellenek számadatok ahhoz, hogy ezt belássuk.

Tavaly az év második felétől ugyanis szinte hónapról hónapra javultak a mutatók – magyarázta Szilágyi Béla gazdasági szakújságíró. Emelkedett az ipar, az építőipar, a mezőgazdaság teljesítménye, növekedtek a beruházások.

híradó adatok 3

De ami talán a legfontosabb:

az alacsony infláció következtében a bérek, nyugdíjak vásárlóértéke is növekedett: elkezdtek költeni az emberek!

híradó adatok 4

„Növekedett a fogyasztás, ami pedig a leginkább hat – pozitív értelemben – a gazdaság teljesítményének alakulására” – magyarázta Szilágyi Béla gazdasági szakújságíró.

De mi lehet a következménye, Béla, hogy a londoni elemzők várakozása pozitív?

híradó adatok 5

„Az az ország, ahol tartós a gazdasági növekedés, annak kockázati megítélése jelentősen javul.”

híradó adatok 6

„A külföldi befektetők egyre vonzóbbnak látják Magyarországot. Ennél fogva például tovább erősödhet a magyar állampapírok iránti kereslet, akár alacsonyabb hozamszint mellett, ami pedig az államadósság finanszírozását teszi könnyebbé” – magyarázta Szilágyi Béla gazdasági szakújságíró.

Csak így tovább!

(A BNP Paribas elemzőinek – a.k.a. londoni elemzők – előrejelzése a Figyelő szerint messze a legoptimistább az összes körül, és még szerintük is „növekvő és nem jelentéktelen” kockázata lesz az infláció meredek megugrásának 2015-ben, a rezsicsökkentés miatti szintetikus dezinfláció korszakának lezárulta után.)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt