Bencsik András azt állítja, hogy nem volt kommunista

POLITIKA
2014 január 24., 14:10
comments 144

Bencsik András, magát jobboldali újságírónak tartó Magyar Demokrata-főszerkesztő cáfolja, hogy kommunista lett volna.

A nemsokára Oroszország mellett Békemenetet szervező Bencsik hazugságnak nevezte a Gréczy Zsolt DK-szóvivő kijelentéseit, amikor azt mondták: leplezhetetlen örömmel értesültek arról, hogy „a Kádár-kori Népszabadság pártélet rovatának főmunkatársa, Bencsik András visszatért kommunista önmagához”, és „Orbán Viktor bizalmasa” békemenetet szervez a választási kampány hajrájában, „az örök és megbonthatatlan magyar-orosz barátság megerősítése érdekében”. (A CÖF közben tagadta, hogy Moszkva mellett tüntetne, valójában a nemzeti szuverenitása és a jó kormányzás mellett állnak ki, de a paksi beruházást a felelős kormány gazdasági döntésének tekintik.)

A DK arról is beszélt, hogy Bencsik a legújabb egy vezércikkében a Szovjetunióhoz hasonlította az Egyesült Államokat, Oroszországot pedig a tolerancia hazájának nevezte. Gréczy azt mondta:

„Nem vagyunk meglepve, hiszen Bencsik András világéletében harcos kommunista volt, igaz, hogy közben váltott egy kis köpönyeget, de aztán mégis csak visszavette ugyanezt vörös színben.”

photo_camera Fotó: Kallos Bea / MTI

Bencsik az MTI-nek azt mondta:

„Nem voltam kommunista, nem voltam a pártrovat főmunkatársa, soha nem voltam párttag, és 1990 óta jobboldali újságíró vagyok.”

Az 1990 óta jobboldali újságíró pontosításul azt is elmondta, hogy a DK által idézett cikkében a magyar politika egyensúlyozó képességének védelmében fejtette ki, hogy az Egyesült Államok úgy viselkedik, mint a Szovjetunió a legrosszabb időszakában. „Idejön egy nagykövet, aki úgy viselkedik, mint valaha egy szovjet komisszár. Előre elítél bennünket és előre minősíti a magyar demokrácia állapotát” – mondta Bencsik, aki azt írta le, hogy Oroszország ehhez képest toleránsabb, mert a paksi atomerőmű bővítéséről szóló szerződésben nem támasztott belpolitikai igényeket Magyarországgal szemben.

Kicsit visszatáncolva azt is mondta: az elmúlt évtizedekben „igen sok ronda, egyébként jogos vélemény hangzott el a Szovjetunióról”. „Itt írtam le némi iróniával, hogy az amerikai mentalitáshoz képest Oroszország a demokrácia hazája” – mondta az 1990 óta jobboldali újságíró, aki szerint a Békemenetet a nemzeti szuverenitás védelmére hirdették és hirdetik meg.

Én nem tudom, hogy Bencsik András járt-e Amerikában, de ha például Arizonában tényleg gulágot üzemeltetnek, akkor remélem, az ENSZ fel fog szólalni az ügyben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.