Visszaadja köztársasági érdemrendjét Randolph L. Braham

Nyílt levélben kérte neve eltávolítását a Holokauszt Központ emlékfaláról Randolph L. Braham. Az Ábrahám Adolf néven Bukarestben született, a szolnok-dobokai Désen nevelkedett, a II. világháborúban az ukrán fronton munkaszolgálatosként szolgálatot teljesítő holokausztkutatót "a legújabb magyarországi fejlemények" aggasztják.

Levelében, amit a Holokauszt Közalapítvány elnökének írt, de az MTI-nek is megküldött, jelezte azt is, hogy visszaküldi a Magyar Köztársasági Érdemren Középkesresztjét, amit még Schmitt Pál adományozott neki.

Brahamnél azzal telt be a pohár, hogy a kormány döntésére nemzeti emlékművet állítanak a német megszállásnak. Ez szerinte "gyáva kísérlet" arra, hogy eltereljék a figyelmet a Horthy-rendszer a zsidóság megsemmisítésében játszott szerepéről.

Az emlékmű felállításával szerinte összemossák a holokausztot a magyarság német megszállás okozta "szenvedésével", holott a történelmi tények alapján azt ellenállás helyett a magyarok "tapssal fogadták".

Braham szerint "különböző politikai és gazdasági okok miatt a Holokauszt Emlékközpontot működtető vezetők nem akarnak, vagy nem tudnak szót emelni ez ellen az arcátlan történelemhamisító kurzus ellen". (MTI)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.