https://444.hu/assets/szocsi5.jpg

Így lopták el a szocsi olimpiát

bűnügy
2014 január 27., 17:58
comments 46

Összesen 51 milliárd dollárba (11 ezer milliárd forintba) kerül végül a szocsi téli olimpia. Új drágasági világcsúcs. Ötször annyiba van, mint amennyibe 2010-es vancouveri téli olimpia került. Már többször felmerül, hogy a rendezvényre szánt pénzeket éppen nem úgy használják fel, ahogyan kéne, de az orosz kormányzat nem vette komolyan a korrupciós vádakat.

„Ha valakinek törvénysértésről van tudomása, akkor értesítsen bennünket. Hálásak leszünk, tényleg!”

Ezt Puytin elnök mondta, miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyik tagja nyilvánosan beszélt a szocsi olimpiát övező korrupciós ügyekről. Ismerős duma.

A Buzzfeed összeszedte a leghúzósabb ügyeket.

Az olimpia költségeinek 96 százalékát az orosz adófizetők állják

Az eredeti tervekben az szerepelt, hogy a beruházás költségeinek legalább felét magánbefektetők adják össze, de végül majdnem mindent állami pénzből építettek.

A legnagyobb stadion építési költségét 14 alkalommal emelték meg menet közben

photo_camera Thomas Peter / Reuters

A negyvenezer ember befogadására képes Fisht aréna két és félszer annyiba kerül, mint bármilyen hasonló stadion Európában. Az építő céget korábban sikkasztással vádolták egy moszkvai beruházásnál. Az építkezés közben nem tartották be a munkabiztonsági előírásokat, így több munkás is meghalt.

Putyin három jó barátja is kapott megbízásokat

A helyi simicskáknak is szépen jutott megbízás. Milliárdos üzletet szakított például Putyin volt dzsudópartnere  Genagyíj Timcsenkó, az elnök volt kollégája, Vlagyimír Jakunin, és Arkagyíj Rotenberg, aki egyszerűen Isten ajándéknak nevezte az orosz elnököt egy interjúban.

Hokistadion picit drágábban

Iszkander Mahmudovot, az UGMK nevű cég vezetőjét már összefüggésbe hozták az orosz maffiával is. Az olimpiai hokistadiont ő építette a piaci árnál 33 millió dollárral (7,3 milliárd forinttal) drágábban.

Jól járt Medvegyev síoktatója

Dmitríj Novikov az orosz sísövetség vezetője, és Medvegyev miniszterelnök személyes síoktatója. Cége milliárdokért épített utat az olimpia helyszínén. Közben 200 hektár védett erdőt irtottak medvékkel, szarvasokkal, a teljes helyi állatvilággal együtt.

Apák és fiúk

Az olimpiai bizottság irodáit egy Monarch nevű cég építette. A cég egyik tulaja Leonid Monosovnak a fia. Monosov az orosz állami olimpiai cég egyik nagyfőnöke. A Monarch másik tulajdonosa egy ciprusi offshore vállalkozás, ami korábban Putyin egyik kampányát is támogatta.

Nincs tapasztalat sportcsarnok építésében? Nem baj, majd most megszerzi!

Szibériai politikusok vállalkozása, a Mosztovik összesen több mint 500 millió dolláros (110 milliárd forintos) építési megbízást kapott az olimpiára. Korábban semmilyen sportlétesítményt nem építettek. Most a piaci ár 2.3- szorosáért fejezték be a projekteket.

Kéne egy helikopter

Alekszander Tkacsov helyi kormányzó az olimpiára szánt közpénzből, egészen pontosan 15 millió dollárból (3 milliárd forintból) vetetett magának egy szuperhelikoptert. Először azt mondta, hogy mentőjárműnek kell, de később kiderült, hogy orvosi felszerelés nincs benne, ilyen feladatra nem is alkalmas, viszont van benne légkondi, sok bőrülés, Iphone-töltő, meg más fontos felszerelések.

Meg egy vidámpark, ami az olimpia után hat évvel lesz kész

Az egyik legjobb befektetés lehet az előbb említett kormányzó, Alekszander Tkacsov vejének vállalkozása. Ő óriási vidámparkot épít az olimpiára 238 millió dollárból (53 milliárd forintból). Kis szépséghiba, hogy csak 2020-ra lesznek kész.

Korcsolyapálya 2,4-szeres áron

Az ár az építés alatt hét alakommal emelkedett, 130 millió dollár (29 milliárd forint) lett a vége, ez többszöröse annak, mint amennyibe a hasonló vancouveri pálya került.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.