Világszerte egyre többen vannak munka nélkül

gazdaság
2014 január 28., 18:12
comments 3

Bár a válságban leginkább érintett fejlett országokban, és több fejlődő országban is látszódnak már a talpra állás jelei, egyelőre nem sok megoldás látszódik a munkanélküliség problémájának enyhítésére.

2013-ban egy év alatt a világon ötmillióval nőtt a munkanélküliek száma, 202 millióra. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet friss tanulmánya szerint ez a szám 2018-ra további 13 millióval emelkedhet, ha nem történik érdemi változás.

Ez pedig komoly probléma elé állíthatja az országokat. A válság utáni helyreállás nem elég masszív ahhoz, hogy egyensúlyozni tudja a növekvő munkanélküliek számát. Ráadásul a válság azoknak a munkahelyét is jóval bizonytalanabbá és instabilabbá tette, akiknek maradt munkája.

A trendek leginkább a fiatalokat sújtják. 2013-ban a 15 és 25 éves közötti korosztályban a világon 74 millió munkanélkülit regisztráltak, ami egymillióval több, mint 2012-ben voltak. A fiatalok globális munkanélküliségi rátája 13,9 százalékra nőtt, ez több mint a duplája a globális átlagnak.

Rengeteg olyan fiatal van, aki felsőfokú tanulmányai elvégzése után képtelen munkát találni. Bár ez a jelenség Indiában igazán fenyegető, sok hasonló sorsú fiatal él Ázsia, Dél-Amerika és Európa országaiban is. (via QZ)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.