Indulhat a választáson a Jobbikot is jobbszélről előző párt

2014 január 30., csütörtök 10:56
177

Valójában a Magyar Hajnal Mozgalom Pártról van szó, amibe összegyűlt a szélsőjobbnál is radikálisabb, cigányozó, zsidózó, buzizó mozgalmak közül egy pár.

Csak néhány pont saját ismertetőjükből:

  • Igenis van cigánybűnözés! Amit közrendvédelmi táborokkal, a halálbüntetés visszaállításával kezelnénk többek közt.
  • Igenis van zsidó gyarmatosítás. Vagy csak olasz maffia és ukrán bűnözés létezik?
  • Nem tiltjuk le a buziparádé elleni tüntetést, hanem élére állunk. Nem mondjuk azt magyarnak és kereszténynek álcázott képviselőkről, hogy magyarok.

A szavazólapon Magyar Hajnal néven nem lesznek megtalálhatók, mert akadt egy kis bökkenő. A nem véletlenül a görög neonácikra utaló Magyar Hajnal ugyanis, hogy ne kelljen sokat bíbelődni a papírmunkával, egy 2009-ben bejegyzett párt, a Nemzeti Forradalmi Párt nevében indul el. Nem kellett sokat keresniük, az NFP is tagja a nagy mozgalomnak, ők szervezik februárban a neonácik rendes éves budapesti gyűlését, a kitörés napját.

A Nemzeti Választási Bizottság simán jóváhagyta a Nemzeti Forradalmi Párt választási regisztrációját, de a rövidített nevét, ami a Magyar Hajnal lett volna, azt nem. Az indoklás szerint azért tagadták meg a nevet, mert "a rövidített névnek vagy nyelvtani, vagy logikai kapcsolatban kell állnia a teljes névvel".

Még több párt

Mi a szabály?

Az országgyűlési választásokon indulni szándékozó jelölőszervezeteknek nyilvántartásba kell vetetniük magukat; a szervezetek folyamatosan juttatják el kérelmüket az Nemzeti Választási Bizottsághoz. A bizottságnak a bejelentéstől számított három napon belül kell döntenie a jelölőszervezet nyilvántartásba vételéről. Ehhez előbb a Nemzeti Választási Iroda ellenőrzi a szervezet létezését, adatainak hitelességét a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában - írja az MTI.

Ma nemcsak a neonácikat, hanem további 10 szervezetet vettek nyilvántartásba. Így összesen már 38 szervezet van. A jelentkezési lista itt látható.

Akik ma kaptak még pecsétet: Együtt 2014 Párt (Együtt 2014), Zöldek Pártja (Zöldek), Magyar Liberális Párt (MLP), Elégedetlenek Pártja (EP), Jobbik Magyarországért Mozgalom (Jobbik), Demokratikus Koalíció (DK), Élőlánc Magyarországért (Élőlánc), Magyar Cselekvő Párt (MCSP), A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt, Nemzeti Érdekért Párt.

A Zöld Centrum Párt és a Szegényeket Pártoló Párt nyilvántartásba vételét az NVB visszautasította, mert a bíróság arról tájékoztatta az NVI-t, hogy nem pártok.

Az NVB úgy döntött, hogy A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt nem használhatja a választási eljárásban a benyújtott jelképét, amely nagyban hasonlít a szent koronára.

Korábban csak egyetlen szervezet jelentkezését utastíották el, a Megoldás: Egyiksem! Civilkontroll Pártét, formai okok miatt.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt