Düledezik a hídbotrány Chris Christie alatt

külföld
2014 február 01., 07:17
comments 2

A 2016-os elnök-jelöltségre is esélyesnek tartott republikánus kormányzó egyre nagyobb bajba kerül.

Idén év elején robbant a botrány, amikor kiderült hogy kicsinyes politikai bosszú miatt tavaly szeptemberben lezárták le a New Yorkba vezető, kétszintes George Washington-híd több sávját is, óriási dugókat okozva ezzel, és teljesen megbénítva a híd egyik oldalán fekvő Fort Lee városát.

Akkor emailek szivárogtak ki arról, hogy Christie kabinetfőnökének helyettese, Bridget Anne Kelly nyiltan utasította a New York és New Jersey Kikötői Hatóság két Christie által delegált vezetőjét, hogy okozzanak közlekedési fennakadást a városnak, aminek demokrata polgármestere nem állt ki Christie mellett a kormányzói kampányban.

photo_camera New Jersey kormányzója, Chris Christie (PAUL J. RICHARDS / AFP)

A kikötőhatóság egyik tagja a botrány kirobbanása után lemondott, a másikat kirúgták, és hasonlóan járt Christie stábtagja is. A kormányzó megrendülten és csalódottan beszélt a sajtónak, hogy mindez a háta mögött történt, és fogalma sincs semmiről. Még Fort Lee városába is elment, hogy személyesen kérjen bocsánatot a polgármestertől.

Közben persze mindenki, aki kicsit is ismeri az amerikai belpolitikai élet játszmáit, sejthette, hogy kizárt dolog, hogy Christie nem tudott a döntésről.

Pénteken pedig robbantott a New York Times, amikor beszámoltak arról, hogy New York és New Jersey Kikötői Hatóság korábbi alkalmazottjának bizonyítéka van arról, hogy a kormányzó tudott a hídlezárásról.

A volt alkalmazott, David Wildstein ügyvédje írt egy levelet, amiben az állt, hogy Chrsite már akkor is tudott a sávok lezárásáról, amikor az éppen zajlott. A kormányzó két óra hosszú sajtótájékoztatón ecsetelte pár hete, hogy neki minderről fogalma sem volt, és ő is csak a sajtóból értesült az egészről.

A levélből kiderül az is, hogy Wildsteinnek bizonyítéka is van minderről, bár az már nem, hogy pontosan mi ez a bizonyíték. A férfi amúgy Christie gimnáziumi osztálytársa volt, és a hidak felügyeletével járó munkára maga a kormányzó nevezte ki. Legutóbbi sajtótájékoztatóján a kormányzó már arról beszélt, hogy ez a barátság dolog túl van értékelve a sajtóban, mert nem is voltak annyira jóban.

Christie hivatala a levél felbukkanása után közleményben reagált, amiben arról nem nagyon írtak semmit, hogy a kormányzó már akkor tudott volna a hídlezárásról, amikor az történt. Helyette cselesen olyasmit tagadtak, amit a levél nem is állított: hogy Christie tudott volna előre is a tervezett lezárásól.

A kormányzó péntek este rövid időre felbukkant a botrányrádiós Howard Stern hatvanadik születésnapi partyján, ahol nem volt hajlandó újságírói kérdésekre válaszolni, inkább korán lelépett.

A republikánus kampánygépezet persze közben már Wildstein megbízhatóságát próbálja kikezdeni, de lehet elkéstek az egésszel. Bár egy ilyen hídlezárásos botrány innen elég apró ostobaságnak tűnik elsőre, annyiban van tétje, hogy Christie elnök-jelölti esélyei akár a következő pár hétben végleg elszállhatnak. (via New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.