Emberemlékezet óta nem volt olyan szárazság, mint amilyen most lesz Kaliforniában

külföld
2014 február 01., 20:05
comments 15

Ilyen még sosem volt. Kalifornia vízi hivatala szerint akkora a szárazság, hogy az állam nem fogja tudni biztosítani az elegendő vizet. Az állam lakosainak kétharmada tőlük kapja az ivóvíz vagy az öntözéshez használt víz egy részét, a hiány 25 millió embert fog érinteni.

Jerry Brown kormányzó szerint is komoly a probléma. Azt javasolta a kaliforniaiaknak, hogy gyűjtsenek vizet, ne húzzák le a vécét fölöslegesen (azaz a kis dolgok után), és zárják el a csapot borotválkozás közben.

szárazság

Az államot sújtó szárazság akkora, hogy a víztározók szintje rekord alacsonyan van. Az előrejelzések szerint a mérések kezdete óta nem volt olyan száraz éve az államnak, mint amilyen ez lesz.

A szárazságnak köszönhetően már most volt egy olyan erdőtűz, ami több Los Angeles-i házat is elpusztított. 2003-ban és 2007-ben rengeteg erdőtűz volt a nagy szárazság miatt.

A víz a Sacramento és a San Joaquin folyó deltájából ered, és egy rakás tározó, vezeték, vízvezeték és a szivattyútelep juttatja el a helyi cégekhez és a lakosokhoz. Van néhány más forrása is a 29 helyi vízműnek, de a szárazság ezeknek is betett. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.