https://444.hu/assets/fal1.jpg

A da Pinci-kód megfejtése: honnan lehet tudni, hogy kiszemelték a lakásodat a betörők?

bűnügy
2014 február 05., 12:00
comments 27

Még a kisgyerek is tudja, hogy a betörők titokzatos jelekkel látják el a kiszemelt lakásokat és házakat. Ezt onnan lehet tudni, hogy hetente megírja a világsajtó, és hetente megírja a magyar sajtó is.

Legutóbb az ittlakunk.hu írta meg olvasói bejelentés alapján, hogy a XV. kerületben ötvenes, őszes hajú, redőnyszerelőnek álcázott férfi tart terepszemlét, és a szokásos, “már ismert” jelzésekkel látja el a lakásokat. Nyilván azért, hogy később ő vagy a cinkostársai visszatérjenek, és jól kirabolják őket.

Na de milyen jeleket használ a Páskomliget utcai rém, és hogyan értelmezzük a laikus szemlélő számára irkafirkának tűnő üzeneteket? Tartsanak velünk világ körüli utunkon, hogy ne csak Újpalotán, hanem Barcelonában, Vicenzában, Londonban és Brüsszelben is átlássanak a szitán, és le tudják fordítani a betörők titokzatos jelzéseit!

¡Benvinguts a Barcelona!

A Robbed in Barcelona rablás- és betörésügyi szakportál szerint az ottani betörők a következő jelrendszert használják a préda megjelölésére.
barcelona
Ezt az információs bulletint állítólag a helyi lakatosok és költöztetők osztogatják, és puszta jófejségből feltüntetik rajta a legnépszerűbb betörőjelzéseket is. Első látásra megdöbbentő, hogy a katalán bűnözőknek külön jelzésük van arra, hogy ha egy lakásban kizárólag nők laknak (solo mujeres), illetve arra, ha egy lakást már kiraboltak (ya robada), de most koncentráljunk a legfontosabbakra, az ikszre és a körre. Az X azt jelenti, hogy a lakók nyaralnak (de vacaciones), vagyis üres a lakás, a O pedig azt, hogy rendőrség – nehogy egy kolléga véletlenül a körzeti megbízottat próbálja meg kirabolni. A körbe írt X viszont azt, hogy a betörő hamarosan visszatér a helyszínre (vuelve pronto).

Bienvenuti a Vicenza!

Folytassuk utunkat Olaszországba! A PCS Italy szakportál azoknak az amerikai katonáknak készül, akik a vicenzai bázison teljesítenek szolgálatot. És mint olyan, nem úgy általában betörőkről, hanem egyből cigányokról beszél, akik nyilvánvalóan a következő jelrendszer alapján dolgoznak:

olaszorszag

Mint látható, az X azt jelenti, hogy “tökéletes célpont”, az O azt, hogy “nem éri meg”, a körbe írt X pedig azt, hogy “nem érdekes” a megjelölt objektum. Vagyis hiába a mediterrán örökség, a barcelonai bűnözők Olaszországban teljesen el lennének tévedve, ha a a saját jeleikre hagyatkoznának. Szándékos félrevezetés, vagy puszta véletlen? Nehéz eldönteni.

Welcome to Devon!

Na de mi a helyzet Angliában? A Devon megyei rendőrség tavaly a következő informatív ábrát tette közzé a Twitteren:
devon
Mint látható, a devoni régióban tevékenykedő betörők az olasz iskolát követik, az X-et a jó célpont megjelölésére használják, a körbe írt X-et pedig az érdektelen lakások megjelölésére. Az üres kör ugyanakkor egyáltalán nem szerepel a jelrendszerben, talán hogy ne zavarják össze teljesen a külföldi kollégákat.

Bár a devoni rendőrség figyelmeztetésére főleg a brit bulvársajtó kapta fel a fejét, a surrey-i kollégák hasonló üzenetét már a Guardian is komolyan vette:
surrey
A szokásos, egyezményes jelek: X a jó célpont, körbe írt X az érdektelen. További érdekesség, hogy a jó fogást, az értékekkel teli lakást az összes jelrendszerben a sok kis kör jelöli, ami egyes értelmezések szerint a pénz szimbóluma. Az angol sajtó egyébként Dan Brown után da Pinci-, illetve da Pinchi-kódnak nevezi a jelrendszert (a pinch azt jelenti, lopni).

Bienvenue à Bruxelles!

Nagy-Britanniából haladjunk kelet felé: a belga rendőrség állítólag a következő szakanyagot használja a tájékoztatáshoz.
belga_rendorseg

Sajnos erre egyrészt semmi bizonyíték nincs, másrészt furcsa, hogy a belga rendőrség pont angolul kommunikál, amikor annyi helyi nyelv közül választhatna. De tanulságosnak tanulságos, és lassan összeáll a kép: a nemzetközi betörőtársadalom a fontos dolgokra egyezményes jelzéseket használ! Az X ezek szerint Belgiumban is azt jelenti, hogy a lakást kiszemelték betörésre, a sima kör, vagy inkább ovális, illetve a körbe írt X is azt, hogy érdektelen a helyszín.

És ha mindez még nem lenne elég, a londoni betörők például már rájöttek, hogy az a titkos kód, ami az összes bulvárlap címlapján szerepel, talán már nem is annyira titkos, ezért alternatív módszerhez folyamodtak. A London Evening Standard szerint a krétajelek helyett matricát használnak, ami sokkal kevésbé feltűnő, mint egy hatalmas X, és akár legitim hirdetésnek is tűnhet. Pedig nem az!
sticker

Na de mi a helyzet Magyarországon?

A magyar rendőrség szerint urban legend az egész, amit a média időről időre felkap - legalábbis az Indexet nemrég ezzel az átlátszó szöveggel rázták le.

A betörőjeleket városi legendának minősíti az urbanlegends.hu is, persze neki az a dolga. Érdekes módon a nagy cáfolatáradat közepette akad egy rendőr, aki rendesen, kamerába elmondja, hogyan jelöltek meg betörők lakásokat a rózsakerti lakótelepen, és hogyan trükközték ki őket a rendőrök (úgy, hogy az alkoholos filccel írt jeleket letörölték, és máshová rajzolták őket, majd elbújtak a megjelölt lakásban, és lecsaptak). Itt a videó, 3 perc 40-nél kezdődik a lényeg.

Az viszont, hogy melyik jelet mire használják a magyar betörők, már ha a rendőrségi cáfolat ellenére használják egyáltalán őket, teljesen tisztázatlan. Két mértékadó híportál, a Hír24 és az ittlakunk.hu egybehangzó értelmezése szerint a magyar betörői jelrendszerben a kör jelenti azt, hogy üres a lakás, a V betű, hogy a lakók otthon vannak, és a kérdőjel azt, hogy nem lehet tudni, mi a helyzet.

Hogy mi értelme lenne ennek az egész krétázásnak a 21. században, az azonnali üzenetküldés, a Foursquare, a Twitter és a mobiltelefónia korában? Nyilván a világon semmi. De ha valaki mégis arra ébred, hogy a lakásának ajtaját megjelölték egy X-szel, V-vel vagy a hegyére állított rombusszal, az elköltözés és az idomított dobermannfalka bevetése helyett használja nyugodtan

a híres Mardzsána-módszert,

amit az Ali Baba és a negyven rablóból ismerhetünk, Az ezeregyéjszaka meséiből. Tessék:

Hagyjuk most, hadd menjen útjára, és lássuk, mit csinál Mardzsána, a rableány! Amikor álmából fölébredt, és mindennapi szokása szerint elvégezte reggeli imáját, munkához látott, és elment, hogy a napi ételt-italt megvásárolja. A bazárból visszajövet a ház ajtaján fehér jelet pillantott meg. Jobban szemügyre vette, elcsodálkozott rajta, és kicsit nyugtalankodva így szólt magában: "Lehet, hogy ez valami gyerekjátékból származik, vagy valami firka, amit utcagyerekek mázoltak oda; de mégis valószínűbb, hogy ezt a jelet valamelyik régi ellenlábasunk vagy egy rosszakaratú irigyünk csinálta, mert valami gonosz tervet forral, és rossz szándékot forgat a fejében. Legjobb lesz hát félrevezetni, és aljas tervét meghiúsítani." Krétát fogott, és a szomszéd ajtókra szakasztott olyan jelet rajzolt, mint amilyet a rabló csinált. Vagy tíz ajtót látott el ezzel a jellel, és bement a házba; de egy szót sem szólt a dologról.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.