Úgy melegszenek az óceánok, mintha másodpercenként 12 hirosimai bombát robbantanánk bennük

TUDOMÁNY
2014 február 05., 15:02
comments 65

Mondok két dolgot az óceánokról:

  1. A Föld 71 százalékát borítják.
  2. Ezerszer nagyobb a hőtartó kapacitásuk a levegőnél.

Ebből következik, hogy

a globális felmelegedés energiájának 93,4 százalékát az óceánok nyelik el.

És ahogy egyre inkább melegszik a Föld, egyre többet. Az amerikai Nemzeti Oceanográfiai és Atmoszférahivatal adatai szerint 1980 óta egészen pontosan 200 zettajoule-t (ZJ, 1021; joule). Ebből 150-et az utolsó 13 évben, vagyis az óceánokban tárolt hőenergia egyre gyorsabban gyarapodik.

Gondolom, a zettajoule nemcsak nekem felfoghatatlan fogalom. A jelenség felfogásában segíthet egy analógia, ami a Science Sceptic blogon jelent meg.

atomotavizbe

Az elmúlt évtizedekben az óceánokban tárolt hőenergia másodpercenként két hirosimai atombomba energiájával nőtt. Ez az elmúlt tizenhat évben másodpercenként négy bombára gyorsult. 2013-ban pedig már olyan volt, mintha

másodpercenként 12 atombombát

robbantottunk volna bele az óceánokba. Vagy egy év alatt

378 milliót.

És hogy miért baj, ha nő az óceánokban tárolt hő mennyisége?

Egyrészt a melegebb óceán magasabb vízszintet jelent, másrészt a melegebb óceán több energiát tud átadni a viharrendszereknek - magyarán egyre erősebb tájfunok, ciklonok és hurrikánok keletkezhetnek. (Via Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.