A termésátlag nő, a borminőség nem annyira

Egyéb
2014 február 06., 12:30

Magyarországon tavaly 386 ezer tonna szőlőt szüreteltek le, ami a korábbi évekénél lényegesen magasabb, 6,9 tonnás hektáronkénti átlagtermés – mondta Frittmann János borász, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) alelnöke egy szakmai háttérbeszélgetésen. A 2013-ban leszüretelt szőlőmennyiségből 2,663 millió hektoliter seprős bor készült, ennek a kétharmada fehér-, 5,7 százaléka rozé-, 28,5 százaléka pedig vörösbor. A magyar borexport mintegy 700 ezer hektoliter, míg az import valamivel több mint 500 ezer hektolitert tesz ki. Eddig az MTI híre, ehhez kapcsolódva megjegyezzük, hogy a jóval kisebb területen termelő osztrák borágazat tavaly 455 000 hektolitert exportált, ami mennyiségben ugyan kevesebb, de értékben jóval több mint a duplája a magyar borexportnak: 137,5 millió euró az osztrákok bevétele, míg a 2012-es magyar 51 millió euró. Ami azt jelenti, hogy a drágább, jobb minőségű borok piacán elképesztő fölényben van a rosszabb éghajlati és területi adottságokkal rendelkező Ausztria.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.