Doktor House-epizód miatt ismerte fel a ritka betegséget egy német orvos

Egy 55 éves német beteg életveszélyes tüneteit hónapokon át vizsgálták: súlyos szívproblémái, magas láza volt, nyirokmirigyei megnagyobbodtak, gyomorsavtúltengés kínozta, hallása és látása romlott.

Addig senki sem tudott biztosat mondani a betegségéről, amíg Jürgen Schäfer orvoshoz nem került, aki a Doktor House című sorozat nagy rajongója volt. Schäfer abban a marburgi egészségügyi központban dolgozik, ahová a fel nem ismert betegségekkel kezelt pácienseket irányítják.

Schäfer és kollégái megvizsgálták a német beteg addigi élettörténetét, hátha megtalálják a különös tünetek okát. Egyetlen műtétet találtak: a férfi nemrég csípőprotézist kapott.
Az orvos elmondása szerint öt perc kellett, hogy rájöjjön, miről van szó. A német férfi tünetei szinte tökéletesen megegyeztek azokkal, amelyek alapján House doktor a tévésorozat egyik epizódjában kobaltmérgezésként diagnosztizált.

Schäfer nemcsak szórakozásként követte a sorozatot, témáit rendszeresen fel is dolgozta egyetemi előadásaiban. Eszébe jutott az a rész, amelyben House leendő anyósa egy hibás fém csípőprotézis beültetése után súlyos beteg lett. Az epizód után Schäfer hallgatóinak a kobaltmérgezésről tartott előadást.

A német beteg vérvizsgálatának eredménye megerősítette a gyanút. A fémprotézist kerámiára cserélték, ezután vérének kobalt- és krómszintje gyorsan visszaállt a normálisra, állapota pedig stabilizálódott. Lassan a gyógyulás útjára lépett: 14 hónappal később szíve már kapacitása 40 százalékán működött, hallása és látása ellenben csak lassan javul.

A beteg szerint tünetei azután kezdődtek, hogy kerámiaprotézise eltörött, és fémre kellett cserélni. Schäfer és kollégái a műtét alatt észrevették, hogy a néhány apró kerámiadarab a beteg testében maradt, ezek folyamatosan hozzáértek a fémhez, a súrlódással pedig kobalt és króm jutott a véráramba.

(via MTI,  Lancet brit orvosi hetilap pénteki számában 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.