Kormányépületet gyújtottak fel tüntetők Boszniában

Heves összetűzések törtek ki pénteken a bosznia-hercegovinai Tuzlában a kanton kormányának épületét ostromló tüntetők és a rendőrség között: a demonstrálók megrohamozták, majd felgyújtották a kormányépületet.

A helyi média jelentése szerint a tiltakozók előbb kövekkel és kisebb hatóerejű robbanószerekkel dobálták az épületet, majd behatoltak a kormányszékházba, felgyújtották az épületet, ablakokat törtek be, végül a berendezés egy részét kidobálták az égő épületből.

(ELVIS BARUKCIC / AFP)

A rendőrség visszavonult, a Nezavisne Novine című bosznia napilap internetes oldalán megjelent jelentések szerint erősítésre várnak. A helyszínen tartózkodó újságírók körülbelül 10 ezerre becsülik a tüntetők számát.

Az emberek a helyi gyárak és üzemek bezárása ellen tiltakoznak, újságíróknak azt mondták, nem akarnak tárgyalni a helyi vezetőséggel, hanem lemondásukat követelik. Szerintük a városvezetés szemet hunyt a privatizált vállalatok csődbe jutása felett. A tuzlai kanton vezetője, Sead Causevic egyébként péntekre hívta megbeszélésre a vállalatok képviselőit, akik ezt elutasították.

ELVIS BARUKCIC / AFP

Az összecsapásokban pénteken két rendőr sérült meg, csütörtökön viszont 130 személyt szállítottak kórházba könnyebb vagy súlyosabb sérülésekkel.

A tuzlaiakkal való szolidaritás jeleként péntekre több boszniai városban is tüntetést jelentettek be, például a fővárosban, Szarajevóban is.

A tiltakozások kedden kezdődtek, és rávilágítanak az ország súlyos gazdasági problémáira, például a 27,5 százalékos munkanélküliségre.

Szarajevóban a tüntetők az államelnökség épülete mellett szintén a helyi kanton vezetésének épületénél tiltakoztak. Áttörték a rendőrségi kordont, a hatóságok ezért könnygázt és gumilövedéket vetettek be ellenük. Egy hírtelevízió jelentése szerint a feldühödött emberek itt is betörtek a kanton kormányának épületébe, és felgyújtották az ott lévő rendőrségi őrbódét.

 

Az ország középső részén fekvő Zenicában a tuzlai esethez hasonlóan felgyújtották a helyi kormány épületét.  A tüntetők egy autót a Boszna folyóba dobtak, egy másikat pedig felgyújtottak. Az összecsapásokban mintegy 3 ezer civil vesz részt.

(MTI, címlapkép: ELVIS BARUKCIC / AFP)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.