Elképesztő pénzeket spórolhat meg az egészségügynek a városi biciklizés

A biciklizés nagyon egészséges, napi öt perc tekerés jelentősen csökkentheti a szív- és cukorbetegség és a sztrók kockázatát is. Ez alapján számolta ki egy tanulmány, hogy a brit egészségbiztosító, az NHS évi 250 millió fontot (92,6 milliárd forintot) spórolhatna, ha rá tudnák venni a most még autóval közlekedőket a városi biciklizésre.

A Cambridge Egyetem kutatói szerint ha a jelenlegi 2 százalékról 10 százalékra lehetne növelni a biciklis közlekedés részarányát, az tíz év alatt összesen egymillió évvel növelhetné a britek várható élettartamát - nem átlagban, nyilván, hanem összesen.

Az egyetemet a British Cycling kérte fel. Ez alapvetően a versenysport irányítótestülete, de egy ideje aktívan dolgozik a kerékpározás, mint életforma népszerűsítésén is. A kampányt az olimpiai bajnok Chriss Boardman koordinálja, ő hétfőn a brit parlament közlekedési bizottságában mutatja be bizonyítékait.

Boardman a holland példára hivatkozik, ahol a hetvenes évek óta tudatosan népszerűsítik a városi kerékpározást. Boardman szerint ezért lehet, hogy mostanra a hollandok "az egyik legegészségesebb és legboldogabb nép a világon".

A cambridge-i tanulmány szerint ha a napjainkban átlagosan utazással töltött 36 percből csak ötöt bicikliznének az emberek, az öt százalékkal csökkentené a testmozgás hiányából adódó betegségek, például a szív- és érrendszeri panaszok és a cukorbetegség arányát. Ez pedig jelentős megtakarításokat hozna.

A British Cycling ezért azt javasolja, hogy minden úton alakítsanak ki biztonságos biciklisávot. Ehhez a jelenlegi két fontról tíz fontra kéne növelni az egy főre jutó éves ráfordítást - utakra amúgy évi 75 fontot költenek. (Via The Guardian)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.