Hiába várnak a Gyermekrák Alapítvány támogatására a gyermekonkológiai központok

Egészségügy
2014 február 10., 14:38
comments 22

Mit köszönhetnek a magyarországi gyermekonkológiai központok a Gyermekrák Alapítványnak?

2010 óta nem sokat.

Legalábbis ez derül ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának egy parlamenti kérdésre adott válaszából. Az Emmi a magyarországi gyermekonkológiai központoktól gyűjtötte be, hogy milyen adományokat kaptak az adók egy százalékét óriási sikerrel gyűjtő, és azoknak egy részét szétosztó Gyermekrák Alapítványtól.

Még mielőtt belemegyünk a részletekbe, nézzük az alapszámokat.

Volt az a sajtótájékoztató, amelyiken ellentámadásba ment át az Alapítvány elnöke. Ezen Balogh István valami homályos összeesküvésnek állította be, hogy az Index levideózta, ahogy az elvileg beteg gyerekek szállítására szolgáló járművel őt szállítják, nem is egyszer. Na, ezen a sajtótájékoztatón a következő számok hangzottak el.

A rendszeresen az adó egyszázalékos felajánlási toplistája első vagy második helyén álló alapítvány megalakulása óta csak az szja-kból

3 milliárd 769 millió forintot kapott.

Ebből nem az egészet, hanem

2,7 milliárdot fordítottak támogatásokra.

Az így szétosztott pénzből

1,46 milliárdot fordítottak kórháztámogatásokra

megalakulásuk óta. Saját bevallásuk szerint. Arról egy kicsit később, hogy mire adtak még és mire nem, most csak a kórháztámogatásokra koncentráljunk, mert erről szól az Emmi válasza.

Eszerint, a Heim Pál például kapott 2005 óta majdnem 198 milliót:

gyermekraklista

De 2010 óta csak egyetlen esetben, tavaly kapott a kórház két darab víztisztító berendezést és vízsterilizáló UV-lámpát, egységára 497 ezer forint.

Rosszabbul járt a SOTE II. számú Gyermekklinikája, az igazgatója ugyanis hiába kért. A Semmelweis Egyetem II. sz. Tűzoltó utcai Gyermekklinikája egyébként a Magyar Gyermekonkológiai Munkacsoport Központja.

gyermekraklista2

Van, aki kapott valamit egyszer, de:

gyermekraklista3

A Debreceni Egyetemmel bőkezűbb volt a felajánlott adókból osztogató alapítvány, de itt is 2010-es az utolsó segítség

gyermekraklista4

Borsod megyébe sem jutott már az elmúlt években kórházi támogatás.

gyermekraklista5

Pécsről nem derült ki, hogy mikor érkezett az az egy adomány:

gyermekraklista6

Szegedre 2008-ban ment legutóbb támogatás:

gyermekraklista7

Szombathelyről pedig az az információ jött, hogy 2007-ben kaptak utoljára adományt a felajánlott adóforintokból.

gyermekraklista8

Miből mennyi?

Az alapítvány adóbevallási alapján az elmúlt 4 évben évi 264,5 millió és 397 millió forint közötti összegekkel gazdálkodtak - írta korábban az Index.

A kórházaknak adott támogatások teszik ki egyébként a legnagyobb részét az egy százalékokból működő alapítvány jótékonykodásainak.

photo_camera A Gyermekrák Alapítványnak a sajtótájékoztatón kiosztott táblázata

A kifejezetten rákos gyerekek gyógyításával foglalkozó kórházak az Emmi gyűjtése alapján 2010-ig kaptak rendszeresen támogatást az alapítványtól.

Maga az alapítvány a kórházak elmúlt két évi támogatására a következő példákat sorolta fel:

  • 2012 május - SOTE I. számú Gyermekklinika - teljestest plethysmograph - 5 994 000 forint (Az onkológiai ellátást vivő II. számú kért támogatást, de hiába)
  • 2013. július Bethesda Gyermekkórház - kémiai analizátor - 20 193 000 forint (A gyors diagnosztikához segítség, ugyanakkor a kórház nem szakosodott kifejezetten daganatos gyerekekre)
  • 2013 július Bethesda Gyermekkórház - víztisztító berendezés - 497 000 forint
  • 2013 július Heim Pál Gyermekkórház - 2 db víztisztító berendezés - 994 000 forint (Ez a tétel szerepel az Emmi listáján is. Illetve ez az egyetlen, ami szerepel a magyarországi gyermekonkológiai központok 2010 után kapott adományainál.)
  • 2013 november BAZ megyei Gyermekegészségügyi Központ - műtőlámpa - 4 597 400 forint (Erről és a következő tételről az Emminek nem adott hírt a kórház, hírekben sem találni nyomát, sőt a Gyermekrák Alapítvány honlapján sincs fent, pedig ott minden ilyesmiről beszámolnak)
  • 2013 november BAZ megyei Gyermekegészségügyi Központ 2 db víztiszító berendezés - 994 000 forint (Lásd fent)
  • 2013 március - Dagantos Betegek Rehabilitációs Lelki Otthona - 1 500 000 forint
  • Magyar Gyermekonkológusok és Gyermekhematológusok Társasága 16 millió forint

Az összesen az alapítvány számítása szerint 50 millió forint 2012-ben és 2013-ban, a bevételük ebben a két évben 500 millió forint felett volt. Igaz, nem csak kórháztámogatásokra költöttek. A jelek szerint a támogatott intézmények között vannak nem kifejezetten rákos gyerekre specializálódott kórházak is, mint a Bethesda. És van olyan, aminek nincs semmi nyoma.

Dr. Kriván Gergely, a Gyermekonkológiai Hálózat elnöke az Indexnek korábban azt nyilatkozta, hogy 2012-ben és 2013-ban a hálózatba tartozó nyolc kórház a Gyermekrák Alapítványtól összesen évi 2 millió forintot kapott idegen nyelvű szakirodalom vásárlására, illetve az alapítvány jóvoltából 10 jövőbeli gyermek hemato-onkológusnak tudtak havi 50 ezer forintos ösztöndíjat adni (ez utóbbi összesen hatmillió forintot jelent). A hálózat tehát összesen évi 8 millió forintot kapott az alapítványtól 2012-ben és 2013-ban.

Mi van a szét nem osztott felajánlásokkal?

Szja-ból eddig összesen 3,7 milliárd folyt be az alapítványhoz, ebből 2,7 milliárdot fordítottak támogatásra. Az el nem költött majdnem egymilliárdból még 2007-ben tettek félre 603 milliót egy gyermekrákkórház felépítésére, amihez egyébként ötmilliárd kelllene. Hogy ez mennyit kamatozott azóta, az nem teljesen világos, az biztos,hogy Balogh arra panaszkodott, hogy míg 2012-ben még 59,8 millió forint kamatot kaptak, a banki alapkamat folyamatos csökkenése miatt tavaly már csak 23 milliót. Tavaly év végén már 903 millió volt a számlájukon. Az idéntől érvényes új szabályozás szerint viszont civil szervezetek a beérkező egy százalékokból nem tartalékolhatnak, például gyermekkórház építésére sem, hanem el kell költeniük azt.

Ha osztunk-szorzunk, akkor még mindig van egy 400 milliós lyuk. Az szja 1%-ából befolyt ugye 3,7 miliárd, ebből elköltöttek 2,7 miliárdot, félreraktak 600 milliót (ami kamatokkal együtt már 900 millió). A megmaradó 400 millió valószínűleg az alapítvány működésére és hirdetésekre mehetett el. (Az arányokra utal az alapítványnak az a megjegyezése, hogy 2012-ben a reklámokra fordított összegnek közel négyszeresét fordították közhasznú tevékenységre. Másik oldalról, a bevételük ötödét reklámokra költötték.) Az alapítvány elnöke szerint ők még vissza is fogták magukat, hiszen saját működésükre a korábbi szabályok szerint a bevételeik akár felét is elkölthették volna, de ők csak 16 százalékot fordítottak erre. Hivatalosan ennyi ment el az alapítvány működtetésére

  • 2009-ben 9 millió forint
  • 2010-ben 33 millió 870 ezer forint
  • 2011-ben 22 millió 114 ezer forint
  • 2012-ben 38 millió 294 ezervforint
  • 2013-ben 34 millió 585 ezer forint

Viszont szintén új szabályozás, hogy idéntől a bejövő egy százalékokból civil szervezetek magukra legfeljebb 25 millió forintot, hirdetésekre legfeljebb tízmillió forintot költhetnek évente.

Ráadásul az szja 1 %-kán felül az alapítványnak van egyéb bevétele is, tájékoztatásuk szerint ebből fizetik például Balogh István elnök havi félmilliót meghaladó tiszteletdíját.

Helyreigazítás

Honlapunkon 2014. február 10-én megjelent cikkünkben az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti kérdésre a kórházak tájékoztatása alapján adott válaszát idézve és arra hivatkozással tévesen közöltük azokat az adatokat, hogy a Szegedi Egyetem a Gyermekrák Alapítványtól csak kb. 52 millió forint adományt kapott 2013-ig. A valóságban az alapítványtól a Szegedi Egyetem további kb. 80 millió forint adományt kapott 2005 és 2007-ben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.