Véletlenül robbantották fel magukat az al-Kaida tagjai

külföld
2014 február 10., 13:30
comments 60

A teherautóba rejtett pokolgépet akaratlanul hozták működésbe az észak-iraki Szaláheddín tartományban. A robbantásban a szervezet huszonöt tagja halt meg.

Egyikük amúgy öngyilkos merényletre készült.

Róla forgattak éppen propagandavideót a társai, amikor egy műszaki hiba miatt a pokolgép felrobbant.

Az al-Kaida ellen küzdő, Szahva (Ébredés) nevű, az iraki kormányt és korábban az amerikaiakat is támogató szunnita milícia egyik tagja arról számolt be, hogy a detonációban többen megsebesültek, de sokan elmenekültek, mielőtt a biztonsági erők kiérkeztek volna a helyszínre.

Az ENSZ legfrissebb jelentése szerint tavaly egész évben csaknem kilencezer, idén januárban pedig több mint ezer ember vesztette életét a közel-keleti országban erőszakcselekmények következtében.

Megfigyelők szerint az erőszak elharapódzásában szerepet játszik a szomszédos Szíriában folyó polgárháború, amely az iraki társadalmat is megosztja, s felerősítette a vallási ellentéteket a szunniták és a síiták között. (BBC, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.