Durván cikizi a Bloomberg szerkesztője az USA magyarországi nagykövetjelöltjét

külföld
2014 február 11., 17:01
comments 37

Az új amerikai nagykövetek botrányos kinevezéséről, illetve Obama korrupciós hálózatáról ír Jeffrey Goldberg, a Bloomberg véleményrovatának vezetője. A Magyarországra jelölt Colleen Bell szappanopera-producer például félmillió dollárt gyűjtött Obama kampányához, és valószínűleg ez minden érdeme, diplomáciai tapasztalata nincs, a térséget egyáltalán nem ismeri.

A Bloomberg szerkesztője január utolsó napján Magyarországon járt a volt republikánus elnökjelölt, John McCain kísérőjeként. Goldberg feltételezi, McCain azért szervezett sajtótájékoztatót, miután találkozott Orbán Viktorral, hogy válaszolhasson a Bell alkalmasságával kapcsolatos kérdésekre. (Ahhoz képest, hogy Bell kinevezése illetve az USA felől érkező kritikus megjegyzések elég heves visszhangot váltottak ki a jobboldali médiában, a sajtótájékoztatón nem esett szó a nagykövetről az MTI tudósítása szerint. Sőt McCain finoman kritikus volt, amikor a magyar demokrácia állapotáról nyilatkozott.)

John McCain egy hónappal a látogatás előtt, Washingtonban, a nagykövetjelölti meghallgatáson alaposan megszorongatta Bellt, aki olyan egyszerű kérdésekre sem tudott válaszolni, hogy mik az USA stratégai érdekei Magyarországon. A producer állítólag szinte semmit nem tudott Európáról, a NATÓ-ról vagy az ország történelméről. Bell gyenge szereplése csak azért nem kapott nagyobb médiavisszhangot odahaza – írja Goldberg –, mert ugyanaznap még nagyobb hülyét csinált magából George Tsunis New York-i szállodamágnás, akit Norvégiába jelölt Obama nagykövetnek, és valóságos Youtube-sztár lett, annyira gyalázatosan béna volt a meghallgatásán. (Azt sem tudta például, hogy Norvégia királyság.)

A szerző azt boncolgatja, hogy Obama korrupciós hálózatában fontos külszolgálati posztokat osztogatnak érdemteleneknek. Woody Allen vagy az Olsen ikrek is jöhettek volna Magyarországra nagykövetnek, írja Goldberg a nagykövetjelölt szórakoztatóipari hátterére is célozva, és megjegyzi, hogy Bell biztos remek partikat fog adni újságíróknak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.