5 tuti módszer arra, hogy veszélybe sodord magad az interneten

INTERNET
2014 február 11., 06:54
comments 22

Mert biztonságosabb internet = jobb világ.

Ehhez képest még sosem teregettük ki annyira az online magánéletünket, mint tavaly. Összeszedtük az előző év öt leggyakoribb baklövését, hogyan is váltunk meg legszemélyesebb adatainktól, ha akartuk, ha nem.

1. Facebook <3 Google <3 Személyes adatok

link Forrás

- Még szerencse, hogy mégsem posztoltam a tegnapi bulin az exem Facebookjára!

- Tök mindegy, a Facebook azokat a posztokat is tárolja, amiket nem is publikáltál.

- Miiiii??

Nem mi vagyunk az elsők, akik leleplezik Facebook gonoszságait. Vagy a Google gonoszságait. Mindkét nagyvállalat célja, hogy annyi infót szerezzenek rólad, amennyit csak tud. Figyelik, mikor lájkoltad a pizzát meg a horrorfilmeket, és már el is adták az infókat a hirdetésekért kemény pénzeket perkáló cégeknek. Így születnek aztán azok a személyre szabott ajánlatok, hogy csak sonkagombás pizzát egyél, ha az Ördögűzőn rettegsz. A guglinál amúgy még le is csekkolhatod, hogy az összes eddigi keresésed elmentették. Meg azt, hogy tegnap 284 macskás videót néztél meg Youtube-on. Ijesztő?

2. Amerikai kémek mindenhol!

Nem igazán irigyelek egy terroristát sem, de azokat a rakoncátlan terroristavezéreket meg még kevésbé, akiket amcsi kémek zsaroltak meg a neten titokban megfigyeltpornónézési szokásaikkal. Mindezt a tavalyi év gigabotrányából lehet tudni, ami kínos pillanatokat okozott az amerikaiak kémügynökségének. Az egyik alkalmazottuk megelégelte a titkolódzást, fogott egy pendrive-ot, rárakott egy csomó fontos doksit és lelépett a naplementébe. Persze közben elküldte a cuccot pár újságírónak is.

Miért is volt ez akkora para?

Az amerikai titkosszolgálat csúnyán lebukott. Kiderült, hogy folyamatosan figyelték az egész világ internetforgalmát, legalábbis azokét biztosan, akikre kíváncsiak voltak.

Akkor neked is van miért aggódnod?

Addig biztosan nincs, amíg csak a rossz szóvicceiddel akarsz berobbanni a köztudatba.

3. Google Glass

A Google Glass-nek nem volt sok ideje beilleszkedni a társadalomba, máris elkezdtékkitiltani a legmenőbb amerikai éttermekből. Az éhes és gazdag vendégkör ugyanis nagyon ragaszkodott a magánéletéhez, amit egy Glass-hoz hasonló kütyü segítségével elég könnyű lenne megsérteni, mert pont úgy működik, mint egy random okostelefon. Ugyanazokat a dolgokat lehet rajta csinálni, csak épp a fejeden van, beleépítve egy szemüvegbe. Így a hagyományos, feltűnő fényképezgetés helyett elég egy halk mondat és egy fejkörzés, hogy körbevideózd a szobát, amiben ülsz.

A Glass így pont annak a világnak lett a jelképe, ahol már orrot túrni vagy kokózni se lehet anélkül, hogy valaki véletlen meg ne ossza azt ötezer másik emberrel.

4. Digitális önbíráskodás



Posztolta felháborodásában egy amerikai nő, Adria Richards egy Szilícium-völgyben rendezett IT konferencián, amikor a mögötte ülő két férfi szexista poénokat tolt egy előadás alatt. A férfiakról készült képre érkezett tömérdek retweet elárasztotta Richards profilját, míg nem az egyik vicceskedő férfi emiatt elvesztette az állását. Aztán a nő is.

Pedig Richards eredeti kommentje csak annyi volt:

"Ez nem okés."

De hogyan válnak az életed-kínos-pillanatai az internet-nagyon-kínos-pillanataivá? Mondjuk úgy, hogy az interneten egymás baszogatása már-már olyan, mint a lélegzetvétel, leszámítva, hogy itt mindenki ötszázmilliószor durvábban reagál mindenre, mint ahogy az indokolt lenne. Ennek a jelenségnek már gyűjtőneve is van, digital vigilantism, azaz digitális igazságosztás.

5. Konzolmánia

Az új Xbox One ellen igazi internetes kereszteshadjárat indult tavaly nyáron. Ehhez persze kellett a Microsoft hülyesége is: nyilván nem volt túl jó ötlet kikötni, hogy a konzoljuknak folyamatosan az internetre kell kapcsolódnia. Most először kamerát is adtak a géphez, amit meg nem lehetett kikapcsolni, ha játszani akartál. A PlayStation 4-nél is hasonló problémák voltak, de ott a hozzá tartozó Eye kameráról inkább az ugrott be egyeseknek, hogy Fifázás helyett amatőr pornót is közvetíthetnének a többi játékosnak. Azóta persze mindkét cég csak mentegetőzik. Ugyan már nem lehetetlen kamera nélkül játszani, azért az több, mint elgondolkodtató, hogy mindenki Xboxa még a szívverésed is figyeli.

De, de, akkor mit csináljak a neten, ha ezeket ne?

Jó, jó, jó, persze, akármit, de csak okosan!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.