Orbán: Aki a magyarokkal köt üzletet, az az EU növekedési motorjával kerül kapcsolatba

POLITIKA
2014 február 12., 13:47
comments 23

Ezt a Kínai Nemzetközi Kereskedelemfejlesztési Tanács (CCPIT) pekingi székházában tartott kínai-magyar üzleti fórumon mondta. Arról, hogy eddig mit csinált ott, itt lehet olvasni.

„Aki a magyarokkal köt üzletet, az az Európai Unió növekedési motorjával kerül kapcsolatba”

– mondta Közép-Európára utalva a kormányfő a délelőtti gazdasági fórumon, 250-300 üzletember előtt, akik közül több mint száz magyar vállalat képviselője volt. Magyarország Európa egyik legversenyképesebb gazdasága, ahol komoly termelési központ jött létre, és kiépült egy fontos kutatás-fejlesztési hálózat, és az a cég, amely jelen van Magyarországon, jelen van az 500 milliós EU-s piacon is – mondta.

Kormánya intézkedései közül megemlítette a 16 százalékos személyi jövedelemadó bevezetését, az alacsony társasági adót és a munkaalapú gazdasági rendszert, aminek a célja a teljes foglalkoztatottság elérése. Ez azt jelenti, hogy „a munkanélküliséget 3-4 százalékra fogjuk leszorítani”, így lényegében mindenki folyamatosan talál majd munkalehetőséget.

Felhívta a figyelmet egyúttal arra, hogy Magyarországon megvan a politikai stabilitás, ami manapság kulcskérdés, Kínának is ez óriási előnye. Az április 6-i magyarországi parlamenti választásra utalva hozzátette,

„jó esélyünk van arra, hogy a magyar emberek a politikai stabilitás mellett fognak szavazni”.

Regionális központ

Orbán Viktor beszámolt a Bank of China bankcsoport elnökével reggel folytatott tárgyalásáról is, amin megállapodtak: a Bank of China Magyarországon hozza létre regionális központját, és egy fiókhálózatot is kiépít a közép-európai aktivitást mutató kínai cégek pénzügyi kiszolgálása érdekében.

A CCPIT és a magyar Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) által közösen szervezett fórumon Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a magyar kabinet nevében a kínai Wanhuával, a BorsodChem tulajdonosával. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.