Sokan nem bíznak abban, hogy nyaralni tudnak majd idén

életmód
2014 február 16., 08:12
comments 9

Az európaiak nyaralási szokásairól készített kutatást az Európai Bizottság. Az derült ki, hogy a legtöbben belföldön nyaralnak, bármelyik is legyen éppen az a belföld. Vannak persze, akik elég jó nyaralási lehetőségeket találhatnak otthon is, nem véletlen, hogy a görögök, a horvátok és az olaszok több mint 80 százaléka belföldi nyaralást választotta.

Leginkább a máltaiak, a luxemburgiak és a belgák voltak azok, akik amikor nyaraltak, külföldre mentek, kevesebb mint 30 százalékuk választott otthoni helyszínt 2013-ban.

A kutatásban részt vevők közel fele mondta azt, hogy napot és tengerpartot akar, ha nyaralni megy. Ez megmagyarázza, hogy a külföldre nyaralni induló EU-polgárok körében miért Spanyolország volt a legnépszerűbb célpont, 15 százalékuk ment oda. Utána Franciaország (11%) és Olaszország (10%) következik.

A válaszadók hat százaléka mondta azt, hogy nem volt semmilyen nyaraláson 2013-ban. Viszont 2014-re 11 százalékuk sejti úgy, hogy nem fog sehova eljutni. Nem túl meglepő módon a válság által leginkább sújtott államokban magas különösen a nyaralásukban annyira nem hívők aránya, sok görög, ciprusi és spanyol tekint borúsan a jövőbe.

A többi országhoz hasonlóan Magyarországon is ezer embert kérdeztek meg, és ebből az derült ki, hogy csak 5 százalékuk nem volt nyaralni tavaly, viszont az idei évre 13 százalékuk jósolta azt, hogy nem fog eljutni sehova.  Nálunk a legkedveltebb külföldi célpont amúgy Horvátország volt.

Ha szívesen nézne remek térképet arról, hogy melyik országból melyik országba utaznak szívesen pihenni az emberek, érdemes a Quartz oldalára kattintani.

A teljes kutatás, benne rengeteg adattal az uniós nyaralási szokásokról, pedig itt olvasható, angol nyelven.

 

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.