Buszvezetők szakszervezete lassította a forgalmat a Blahán

közlekedés
2014 február 18., 16:01
comments 48

A Közlekedési Szakszervezetek Országos Szövetsége és a Dolgozói Akció Centrum közös akciója zajlott kedd délután belvárosban.

Tbg helyszíni jelentése szerint nagyjából tucatnyi aktivista azt a trükköt eszelte ki, hogy egyesével jegyet vesznek a buszsofőrtől, és mind áfás számlát kérnek róla. Ezzel azok ellen a pluszfeladatok ellen akarnak tiltakozni, amit az első ajtós felszállás bevezetése okoz a buszsofőröknek.

photo (29)

A KSZOSZ vezetője, Nemes Gábor a helyszínen elmondta, hogy ugyan hasonló elsőajtós felszállás működik máshol is a világon, de Budapesten nem lett rendesen kialakítva a rendszer. A buszokon nincs pénztárgép, a buszjegyet nem fogadják el a könyvelők, ezért a sofőröknek számlát kell kiállítaniuk, nincsen a pénz tárolására kialakított eszközük, nincs világítás, ráadásul váltópénzt sem kapnak, mind saját pénztárcájukból oldják meg a dolgot.

A helyszínen nem a sofőrök, hanem velük szimpatizáló aktivisták demonstráltak. Nemes szeirnt azért, mert a sofőrök félnek a megtorlástól, ráadásul többségük most dolgozik is éppen.

photo (30)

Jelenleg a Blaha Lujza tere mellett az Astorián is tiltakoznak páran, a Blahán már öt busz feltorlódott. Végül este hét órára rendeződött nagyjából a forgalom.

Helyszíni tudósítónk szerint pár áfásszámla-igény is le tudja lassítani a forgalmat, a helyszínen három ember is elég volt már egy tízperces csúszáshoz.

Az akció célja valószínűleg a figyelemfelkeltés, az ugyanis nem igaz, hogy minden buszon az első ajtónál kellene a bérleteket és jegyeket bemutatni, vagy jegyet vásárolni. Bizonyos járatokon kell, bizonyos - főként a zsúfoltabb belvárosban közlekedő - járatokon nem kell. A Blahán közelekedő 7-esen, ahol az akciót tartották pl. nem kell.

Itt meg lehet nézni, melyik járaton van kötelező jegyellenőrzés az első ajtóknál.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.