Súlyos arc lett az ukrán parlament elnöke

külföld
2014 február 22., 15:32
comments 28
  • Leonyid Kucsma volt tanácsadója lett az ukrán házelnök.
  • 2005-ben ő volt a belbiztonság főnöke.
  • Ahogy ő, az új ideiglenes belügyminiszter is Timosenko embere.

Ma az ukrán parlament határozatot fogadott el Julija Timosenko bebörtönzött miniszterelnök szabadlábra helyezéséről a Batykivscsina-párti (magyarul: Apaföld) Olekszandar Turcsinovot, a törvényhozás újonnan megválasztott új elnökét bízta meg a kormány vezetésével egy új kabinet létrejöttéig. Az ellenzéki vezető négy napja maga is megsérült a harcokban, ma viszont bőrkabátban beszélt az ukrán parlamentben.

photo_camera Fotó: AFP / Yury Kirnichny

Olekszandar Turcsinov megválasztása utáni parlamenti beszédében a koalíciós kormány mihamarabbi létrejöttét sürgette. (Az ülésén a de jure kormányzó Régiók Pártja képviselőinek töredéke jelent meg.)

„Azzal fordulok az összes képviselői frakcióhoz, csoporthoz, független képviselőhöz, hogy az alkotmány helyreállítása nyomán azonnal lássunk hozzá a koalíciós kormány megalakításához.”

Timosenko jobb keze

A 49 éves politikust, aki a Haza Párt első elnökhelyettese, Julija Timosenko „jobb kezeként” tartják számon. Timosenko bebörtönzése után vette át a párt irányítását. Turcsinov 1993-ban Leonyid Kucsma akkori miniszterelnök tanácsadója volt, majd megalakította a Kucsmát elnöki hatalomhoz segítő Hromada (Gyűlés) nevű pártot.

1999-től politizált a Timosenko vezette Haza tömörülésben, 2005-ben fél éven át a belbiztonsági szolgálat főnöke (hasonlóan a magyar házelnökhöz, Kövér Lászlóhoz, aki az I. Orbán-kormány elején a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter volt), majd 2007-től 2010-ig miniszterelnök-helyettes volt.

photo_camera Fotó: Andrii Skakodub / Reuters

Nős, egy 20 éves fia van.

2007-ben azzal vádolták, hogy a homoszexualitás kérdésében konzervatív, amire ezzel vágott vissza:

„Nem értek egyet. Ha egy embernek normális nézetei vannak, akkor konzervatívnak nevezik, de azokat, akik drogoznak és a szodómiát támogatják, progresszívnak nevezik. Ezek mind perverziók.”

Szökés Fehéroroszországba

A parlament Arszenyij Avakovot, az ellenzéki Haza párt képviselőjét, Timosenko egykori közeli munkatársát választotta az ország új belügyminiszterének. Az előző ügyvezető belügyminisztert, Vitalij Zaharcsenkót pénteken váltotta le az ukrán törvényhozás azzal az indokkal, hogy ő a felelős a tüntetők elleni brutális fellépésért és civilek haláláért. Sajtóértesülések szerint Zaharcsenko ezután Fehéroroszországba szökött.

A parlament felmentette Viktor Psonka főügyészt is. A szavazás után Olekszandr Turcsinov közölte, hogy Psonka napok óta nem jelent meg a munkahelyén.

¡No szakadár!

A törvényhozás a szakadár megnyilvánulások megengedhetetlenségéről szóló határozatot is elfogadott. Arszenyij Jacenyuk, az ellenzéki Haza párt frakcióvezetője a határozat elfogadását azzal hozta összefüggésbe, hogy az ukrán belbiztonsági szolgálat arról tájékoztatott, „egyes politikusok megpróbálják megteremteni a szakadár közhangulat táptalaját”. Arra figyelmeztetett, hogy az ország szétesésére irányuló bármilyen kísérlet bűnténynek minősül. (MTI, Wikipedia)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.