Ki ez az ukrán lány, aki hétmillió embernek mutatta meg, miért harcolnak?

külföld
2014 február 23., 08:00
comments 18

Február 18-án Viktor Janukovics elnök váratlanul rászabadította rohamrendőrsége teljes erejét a Majdanon tüntetőkre. A véres leszámolás közepette kezdett terjedni a neten egy fiatal ukrán lány videója.

"Ukrán vagyok."

Ennyi volt a címe. Egy fiatal lány magyarázta el angolul, hogy hol van, miért van ott, miért tüntetnek az ukránok országszerte. Artikulált volt, és bár nyilvánvalóan nem semleges, mégis visszafogott.

"Meg akarunk szabadulni a politikusoktól, akik csak magukért dolgoznak, és akik készek embereket lövetni, megveretni" - mondta.

A videó amúgy még azelőtt készült, hogy a rohamrendőrség orvlövészei elkezdték volna egyesével levadászni a tüntetőket.

A lányt Julijának hívják, vezetéknevét a Daily Beastnek sem akarta elárulni. Szerinte most, az elmúlt napok harcai után üzenete csak fontosabb lett. "Nem tudok mást mondani, mint hogy figyeljetek Ukrajnára és kormányaitok által próbáljatok meg támogatni minket és befolyásolni a kormányunkat" - mondja.

Szerinte az erőszak is bizonyítja, hogy a hatalmon levők "nem emberek, egy másik valóságból jöttek. Csak az erő és a pénz nyelvén értenek. Amikor az ötleteinkről, kilátásainkról, Ukrajna történelméről vagy az emberekről - tudósokról, orvosokról, művészekről - beszélek, az nem érdekli őket. Csak a saját kis világuk érdekli őket. A jachtjaik, kocsijaik, nőik és házaik. Nem tudom, hogyan lehetne befolyásolni őket".

A hétmilliós nézettségű videót amúgy Ben Moses amerikai dokumentumfilmes (nem mellesleg a Jó reggelt, Vietnam című film ötletgazdája) készítette. Moses egyik ukrán látogatásán ismerte meg Juliját, és ő bíztatta, hogy készítsék el a kisfilmet. Julija nem tartja magát hősnek. Az interjúban is arról beszélt, hogy milyen sokan segítettek neki, és hogy nem boldog, mert túl nagy árat kellett fizetniük.

"Mást akartam alkotni, nem ezt. Nagy dolgokat csinálhatnánk, pozitív dolgokat az életről, a szépségről, a művészetekről, a szerelemről, hazám legszebb részeiről" - mondja.

Azt is fontosnak érzi, hogy az emberek megértsék: a mostani tiltakozás nem szimplán arról szólt, hogy az egyik kormányt egy másikra cseréljék. "Ez a fejlődés lehetőségéről szól. Ha veszítünk, nem csak a gazdasági kilátásainkat veszítjük, hanem a reményt is" - mondta.

Julija amúgy most nincs a Majdanon. Amikor a hatóságok kedden rohamot indítottak, lezárták a várost, ő pedig kívül rekedt. De most, Janukovics elűzése után sem zárja ki, hogy visszatér még a térre, ahol ő is azok közé tartozott, akik a kórházakban vigyáztak a beszállított sebesültekre.

A karhatalom megpróbálta a kórházakból begyűjteni és letartóztatni a tüntetőket. Ezt egy feminista csoport igyekezett megakadályozni, ők szerveztek őrséget a kórházak köré. Julija a tüntetések novemberi kezdete óta aktív, és nagyon kötődik társaihoz.

"Büszke vagyok mindre mert nem félnek. Elképesztő ezt érezni emberek iránt. Van bennük valami, ami miatt hajlandóak voltak otthagyni a munkájukat, hogy az utcára vonuljanak. Hogy fogják a pénzük, és gyógyszereket vegyenek. Hogy kockára tegyék az autójukat, hogy bármilyen kockázatot vállaljanak. Ezek az emberek lenyűgöznek. A nagyapám kérdezte, hogy miért vagyok itt, hogy miért maradok. Csak egy válaszom volt. Hogy lehetnék máshol?"

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.