Nagy az öröm, de a káosz sem kicsi

Tbg
külföld
2014 február 23., 16:04
comments 10

A BBC remekül összeszedte, hogy akkor most hogy áll az ukrajnai helyzet. Röviden: Janukovics elmenekült, a hatalmat az ellenzék vette át, a parlement sorra hozza az új határozatokat, amelyben megfosztják hatalmától Janukovics embereit.

Nagy az öröm, de a káosz sem kicsi

A hatalmi vákuum február 22-én alakult ki, amikor Viktor Janukovics rendszere megadta magát. A belbiztonsági erők és a rendőrség feladta a küzdelmet, és vagy átálltak az ellenzék oldalára vagy egyszerűen eltűntek.

photo_camera A kijevi Majdan vasárnap délelőtt (AFP/DANIEL SLIM)

Közben folytatódnak a tisztviselői tisztogatások is, vasárnap a külügyminisztert mondatta le a parlament.

A tüntetéseken több mint 80 ember halt meg, legtöbben akkor, amikor a kontrolt vesztett hatalom éles lőszerrel próbálta Kijev főterén feloszlatni a tömeget.

Az 45 milliós országnak most valamivel nagyobb mozgástere van a Nyugat (EU) és a Kelet (Putyin Eurázsiai Uniója) között.

A hatalom jelenleg Olekszandr Turcsinov kezében van, aki ideiglenes elnöke az országnak. Janukovicsot megfosztotta az ukrán parlament, a Rada elnöki címétől. A hétvégén azt is megszavazták, hogy az előrehozott választások május 25-én lesznek.

A választáson Julija Timosenko is indul, aki egyszer már megdöntötte Janukovics elnököt, még 2004-ben, a narancsos forradalom idején. Később megbukott és börtönbe került. Szombaton engedték ki.

Ez még csak a kezdet

Timosenko támogatottsága nem elsöprő jellegű, sokan ugyanúgy korrupt oligarchának tartják, mint  Janukovicsot.

Három jelentős ellenzéki csoportosulás van:

  • A bokszoló, Vitalij Klicskó vezette EU-párti Udar.
  • Arszenij Jacenyuk, aki Timosenko pártjának, a Hazának (Batykivscsina) az elnöke
  • Oleg Tyahnyibok pártja, a szélsőjobboldali Szvoboda

Az ellenzék kijevi győzelme ellenére az ország eléggé megosztott.

A hagyományosan orosz ajkú, oroszbarát keleti területek vezetői megkérdőjelezik a kijevi hatalomátvételt, miközben az EU-barát és nacionalista hátországnak számító nyugati területeken már napokkal Janukovics elmenekülése előtt több kormányhivatal átállt.

Keleten az emberek attól félnek, az orosz befolyás megszűnése után könnyen elveszthetik munkahelyeiket, amelyekkel tipikusan a nehézipar tud szolgálni.

A nyugatpártiak pedig azzal érvelnek, az uniós jog, a korrupció visszaszorítása elég lenne a gazdaság talpraállításához: Lengyelországnak 1990-ben akkora volt a GDP-je, mint Ukrajnának, ma azonban, 10 évvel a csaltakozás után háromszorosa.

photo_camera Nézelődök a Majdanon (Fotó: AFP/BULENT KILIC)

Jelenleg aktivisták, a tüntetőkből verbuválódott csapatok igyekeznek rendet tartani, de sok stratégiailag fontos intézmény, nukleáris létesítmény, vízi erőmű maradt őrizetlen.

Az EU és Oroszország

Oroszország nem örült annak, hogy a csatlósának számító Janukovics megbukott, és jelenleg nem áll az a 15 milliárd dolláros hitelajánlata Ukrajnának, amiről novemberben megállapodtak.

Ennek a megállapodásnak volt része, hogy Ukrajna nem írta alá az EU-val a csatlakozás előfeltételének tekinthető kereskedelmi egyezményt. A 15 milliárdos ajánlattal az EU valószínűleg nem fog tudni versenyezni, jóllehet valamiféle pénzügyi segítséget felajánlott a nyáron felálló új kormánynak.

Az USA üdvözölte Timosenko szabadon engedését.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.