Andraschek László a leghíresebb magyar hajléktalan

életmód
2014 február 25., 15:28
comments 18

Több mint egy hete a Guardian is megírta annak a magyar férfinak a történetét, aki hét évig egy győri hajléktalanszállón élt, majd 636 millió forintot nyert a lottón. Most egy hosszabb portréban mesélték el Andraschek László történetét.

Ebből kiderül, hogy Andraschek hét testvér közül volt a legkisebb. Alkalmanként mezőgazdasági gépeket szerelt, de az alkoholizmusa tönkretette, 31 évesen kidobták a szülői házból, hátha abból tanul.

Kötéllel a nyakban, elázva

Andraschek annyira kétségbe esett, hogy ekkor megpróbálta felakasztani magát, de a kötél elszakadt. Néhány nappal később, amikor egy árokban ébredt lefagyott lábbal. Amputálni kellett.

Ez 1989-ben történt, de rá nem volt különösebb hatással a rendszerváltás. 1991-ben regisztrált hajléktalan lett, és egy átalakított orosz katonai laktanyában szállásolták el, de innen kidobták, mivel zéró toleranciát hirdettek az ivásra.

1995-ben jött el a fordulópont, amikor haza akart menni az anyjához anyák napján, de helyette behugyozva ébredt egy vasútállomáson, és csak arra emlékezett, hogy május 1-jén jól berúgott. A hónap végén beiratkozott alkoholelvonóra, és ezután két és fél évig nem ivott, aztán visszaesett.

Elvitte a rezsi

1999-ben ismerte meg egy szociális munkáson keresztül Anikót, aki pánikbeteg volt, nem merte elhagyni a lakását, és így nevelte a gyerekeit. Össze is házasodtak.

Andraschek újságot hordott ki, és alkoholistákon segített. A házaspár összesen 110 ezer forintot keresett havonta, így egyre csak gyűltek a kifizetetlen számláik.

photo_camera Andraschek László (via RTL Klub)

Mire Andraschek nyert a lottón, egyéves lemaradásban voltak a lakbérrel, több banki hitelük volt, és a végrehajtón ugrásra készen álltak. Gyakran elzárták a vizüket, a gázt és a villanyt.

Először titokban akarta tartani, hogy nyert, nehogy az egész világ megtudja, ami történt. Amikor a gyógyulófélben lévő alkoholista férfi hazaért, és örömében elkezdett táncolni, a felesége, Anikó azt hitte, hogy megint iszik.

A lottónyeremény után egyből béreltek egy házat Győrben ott, ahol a gazdagok laknak, de nem jött be nekik ez a stílus, és egy visszafogottabb házba költöztek.

Az állam már leírta

A férfi azt ígéri, hogy Állj Mellém! néven egy alapítványt hoz létre a hozzá hasonlóan elesett szegény embereknek. Andrascheknek kb. 200 társa halt meg, mióta először hajléktalan lett Győrben: volt, aki halálra fagyott, más részegen esett egy autó elé.

A Guardian említi, hogy a Fidesz irányítása alatt Magyarországon a törvény üldözi a hajléktalanokat, de Anikó azt mondja erre, hogy nem akar politikáról beszélni, de amíg nincs rendes szociális védőháló, nincs értelme büntetni a hajléktalanokat, mert nem ők tehetnek a helyzetükről.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.