Közvetlenül a nőstény agyára hat a kecskebak átható szaga

És beindítja a párzást előkészítő hormonokat. Ezt állítja egy japán tanulmány a Current Biology című szaklapban.

Az egyébként jó büdös bakszagban olyan anyagok rejtőznek, amik beindítják a nőstény hormonjait. Az egyik ilyen, a citromillatra hasonlító összetevőt azonosították a Tokiói Egyetem kutatói, Takeucsi Jakuri és Mori Judzsi.

A kecskebak szaga a szőrzetből, főleg a fején növő szálakból származik. Mintavételhez egészséges és ivartalanított kecskebakok fejére speciális sapkát szereltek egy hétre. Amikor összehasonlították az ép és a kasztrált bakok szagmintáját, az előbbieknél olyan illatanyagot találtak, ami a nőstényekre hatott.

Alaposabb vizsgálattal eljutottak egy vegyi anyaghoz, a 4-etiloktánhoz. A kutatók szerint különös, hogy ez az anyag közvetlenül a nőstény kecske agyában fejti ki a hatását.

Speciális módszerrel élő nőstényeknél követhették nyomon, hogyan aktiválja az anyag az agy különböző területeit, és hogyan indítja be a párzáshoz szükséges hormonokat. A természetben még nem találkoztak ezzel az anyaggal. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.