Mit akart ezzel mondani Orbán?

POLITIKA
2014 március 01., 08:20
comments 154

Szuggesztív képpel kezdte a szombat reggelt a Facebookon a miniszterelnök.

orbannyakkendo

A felirat hozzá ennyi: Szombat, 7.45.

Mit akart ezzel mondani a költő,

futott végig a kérdés minden kanapépolitológus-konyhavizuálpszichológus fejében.

Ha csak magát a képet, erős hatalmi szimbólumról van szó - a főszereplőnek már meg sem kell jelennie ahhoz, hogy jelenléte, befolyása, hatalma, de ne legyünk kicsinyesek, történelmi jelentősége így is egyértelmű legyen. Kremlinológiailag akár odáig is merészkedhetünk, hogy így üzent mindenkinek, aki bármiféle politikai ambíciókkal kacérkodik, akár a Fideszen kívül, akár azon belül - ő mindig ott lesz és mindent látni fog, akkor is, ha őt nem látják. Ugye, hogy a House of Cards ehhez képest a Teletubbies.

Másrészt viszont nincs benne semmi direktben fenyegető. Főleg a felirattal, és azzal együtt, hogy jól tudjuk, Orbán nem kifejezetten nyakkendőben érzi jól magát. Így akár kedves összekacsintás is lehet ez a követőkkel - igen, dolgozni kell az országért szombat reggel is, de azért kössön a rossebb ehhez nyakkendőt, nem is igaz, kedves barátaim?

Esetleg arról szól a kép, hogy a csúcson egyedül van az ember?

A politikai kommunikáció nem is olyan bonyolult szabályai lehetővé tennék, hogy akár mindhárom értelmezés egyszerre legyen igaz.

Szerintem mégsem erről van szó, és a megoldás ennél is sokkal egyszerűbb.

Orbán Facebook-oldalának kezelői szombat reggel úgy döntöttek, hogy egyszer hadd szórakozzák ki magukat ők is. Teljesen nyilvánvaló, hogy bármit tesznek ki erre az oldalra, a legendás rajongótábor reakciója pontosan ugyanaz lesz. Ha pedig teljesen mindegy, hogy a képen Barack Obamát menti ki egy szakadékból a miniszterelnök, vagy egy üres szobát látunk, akkor miért ne lehetne játszani ezzel. Ezzel pedig természetesen nem is lőttek mellé, így most az emberekkel kívánunk további kellemes szombatot, akiknek egy székről is ez jut eszükbe:

orbannyakkendo2

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.