https://444.hu/assets/stormtrooper.jpg

Így járathatnak le a titkos ügynökök az interneten

TECH
2014 március 02., 15:48
comments 48
  • A nyugati titkos ügynökök újabb törvénytelen eszközeit leplezték le.
  • Ezzel a kormányok akárkit kipécézhetnek és tönkretehetnek, akinek más a véleménye.
  • Edward Snowden volt NSA-alkalmazott újságírótársa a brit kémek aktivisták ellen bevetett online trükkjeiről mutatott be dokumentumokat.

Glenn Greenwald az újságíró, akinek a tavalyi év legnagyobb diplomáciai botrányát, a volt NSA-s Edward Snowden kitálalását köszönhetjük. A blogján a héten Hogyan szivárognak be a titkos ügynökök az internetre, hogy manipuláljanak, megtévesszenek és hírneveket tegyenek tönkre címmel írt a titkos ügynökök lejárató akcióiról kiszivárgott dokumentumokról. Greenwald bemutatott négy titkosított dokumentumot (1., 2., 3., 4. pdf) az NBC Newsnál, ami a GCHQ (az NSA angol megfelelője és partnere) titkos online műveleteiről szólt. Az újságíró most egy újat közölt, aminek a címe:

A megtévesztés művészete: tréning titkos online műveletekhez

Ez a GCHQ korábban ismeretlen, titkos egysége, a Joint Threat Research Intelligence Group taktikájáról szól. Greenwald cikke arra összpontosít, hogy a JTRIG hogyan szivárog be, hogy „megpróbálja ellenőrizni, manipulálni és deformálni az online diskurzust, és ezzel veszélyeztetni az internet integritását”.

Trükkök milliói

Az iratok szerint az akciók két fő célja:

  1. az internetre feltöltött hamis anyagokkal hiteltelenné tenni a célpontot
  2. társadalomtudományi és egyéb technikákkal befolyásolni a diskurzust.

Ezekbe beletartozik például a „hamis zászló hadművelet” (olyan anyagok posztolásra az internetre, amit tévesen később sokan a célpontnak tulajdonítanak), a „hamis áldozatként” közölt blogposztok (amik megvádolják a célszemélyt azzal, hogy valami mocskos dolgot tett), illetve amikor csak simán hamis információkat közölnek különböző fórumokon. A hadműveletekkel egyébként előadói szemmel nézve viszonylag bénán összerakott előadásokon foglalkoztak:

jtrig hadműveletek

Az előadás olyan, mintha csak egy marketingszemináriumról lenne szó, csak itt 4P helyett 4D van: deny (tagadj), disrupt (zavarj), degrade (alacsonyíts le), deceive (tévessz meg).

További taktikák:

  • az ügynökök monitorozzák a Youtube-ot, a bloggereket
  • az Anonmymoust is ugyanolyan DDoS-támadásokkal támadják, mint amilyennel az anonim hackerek szoktak
  • elhúzzák a célpontok előtt a „mézesmadzagot” (ezzel – gyakran szexszel operálva – kompromittáló helyzetekbe csalogatják a célpontot)
  • pusztító vírusokat telepítenek
  • lecserélik a célpont képeit a közösségi oldalakon
  • a célpont kollégáit, ismerőseit dezinformálják emailben és chaten

A szexen még fontos emberek is elbuknak, ilyen volt a WikiLeaks alapítója, a CIA főnöke, az IMF vezetője és majdnem az USA elnöke is.

A cégekkel hasonlóan bánnak el. Például fontos fórumokon savazzák őket, blogokon keresztül bizalmas anyagokat szivárogtatnak ki a sajtónak, illetve (főleg hamis információval) üzletfeleket ugrasztanak össze emailben.

A pszichológiai taktikákat igen részletesen mutatják be, ahogy azt ez a dia is érzékelteti:

jtrig hadműveletek 2

És foglalkoznak játékelmélettel is:

jtrig hadműveletek 3

A JTRIG bevallott célja, hogy online technikákkal érjék el, hogy valami a valóságban megtörténjen, beleértve a befolyásszerzést vagy a zavarkeltést.

Ezeket a módszereket pedig a dokumentumok szerint nemcsak a szokásos kémelhárítási célpontok ellen vetik be, mint például az ellenséges népek vezetői, katonai szervezetek és titkosszolgálatok, hanem használják közönséges bűncselekményekkel gyanúsított (de nem megvádolt vagy elítélt) emberek ellen, illetve tágabb értelemben hacker aktivisták, vagyis azok ellen is, akik az interneten tiltakozó politikai tevékenységet folytatnak.

Elnyomás

A dokumentumok szerint a GCHQ célja tágítani a határokat az aktivizmus elleni harcban, és – természetesen törvénytelen eszközökkel – fellépni az olyan tiltakozás ellen, amit az USA-ban az alkotmány első módosítása véd.

Az, hogy az állampolgárokat a politikai meggyőződésük miatt célozzák meg, elfojthatja a jogos elégedetlenség hangjait, ami gyakorlatilag demokráciadeficitet eredményez – mondta erről Gabriella Coleman, a McGill Egyetem professzora.

Cass Sunstein, a Harvard jogászprofesszora, aki Obama közeli tanácsadója és a Fehér Ház információs ügyeinek egykori irányítója, 2008-ban azt javasolta, hogy az amerikai kormány alkalmazzon titkos csapatokat és pszeudofüggetlen támogatókat, akik beszivároghatnak online csoportokba és weboldalakra, illetve egyéb aktivista csoportokba (chatszobákba, közösségi oldalakra, sőt offline társaságokba is).

Egyébként pont Sunstein az, akit Obama kinevezett a Fehér Ház által létrehozott, az NSA működését felülvizsgáló bizottság egyik tagjának. A bizottság egyébként a kulcsfontosságú NSA-vel szembeni követeléseket vitatja, ráadásul olyan reformokat javasol, amik lényegében semmit sem változtatnának meg, és amiket Obama egyébként is figyelmen kívül hagy.

Glenn Greenwaldék elküldték a kérdéseiket a GCHQ-nak arról, hogy tényleg ilyen törvénysértő eszközökkel dolgoznak-e, de – ahogy mindig, most is – semmitmondó választ kaptak.

(Címlapkép: Nacho Doce / Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.