https://444.hu/assets/000_Par7808349.jpg

Terrortámadás volt a kínai késes mészárlás

Terrorizmus
2014 március 01., 23:00
comments 12

A cenzorok iszonyú gyorsan dolgoznak, és pillanatok alatt eltüntetik a Kunming városában történt mészárlásról szóló posztokat a kínai közösségi médiából. Annyit azért sikerült kibogarászni, hogy több fekete ruhát és maszkot viselő férfi és legalább két nő nagyjából egyszerre rántott kést helyi idő szerint szombat este 9 órakor a tömött vonatállomáson.

"Óriási, 60 centis kések voltak náluk. Amikor megláttam őket, akkor rohanni kezdtem, mint mindenki más. Aki nem volt elég gyors, és utolérték, az összecsuklott."

Ezt egy szemtanú mondta. A mészárlásnak eddig 28 halálos áldozata van, 113 ember megsebesült. A helyszínen nagyon durva képek készültek, itt például meg lehet nézni őket.

A kiérkező rendőrök 5 támadót lelőttek, öt másikat pedig még keresnek.

Több körülmény is elég egyértelműen arra utal, hogy terrortámadás történt.

  • A támadás szervezett, előre kitervelt volt.
  • A cél nyilván az volt, hogy minél több áldozat legyen. A támadók válogatás nélkül öltek.
  • A célpontot is ennek megfelelően választották ki: Kumminngban van a környék legforgalmasabb vasútállomása, ahol egy átlagos napon 75 ezer ember fordul meg, mindig nagy a tömeg.
  • Az időzítés is politikai motivációra utal. A jövő héten kezdődik a kínai parlament ülése.

Ilyenkor, mármint egy fontos politikai esemény előtt egyébként az egész országban megszigorítják a biztonsági intézkedéseket, különösen a problémás régiókban. Éppen az a furcsa, hogy Kumming és a déli, vietnami határhoz eső Jünnan tartomány egyáltalán nem számít ilyen "problémás" területnek. Eddig legalább is nem számított annak.

Például míg a nyugaton és északon található Hszincsiang, Kanszu, Senhszi és Csinghaj tartományokban a rendőrök többsége kap terrorellenes kiképzést, addig Jünnan-ban eddig nem volt szükség ilyenre.

Kínában, mikor valamilyen politikailag motivált erőszakos cselekmény történik, azt általában azt Hszincsiangban élő ujgur kisebbség tagjainak a nyakába varrják. Többnyire ennek a kisebbségnek a tagjai alkotják a Kelet-turkesztáni Iszlám Mozgalom nevű szervezetet. Őket Kínában és Amerikában is terroristákként tartják számon. 1990 és 2001 között több, mint 200 támadást hajtottak végre, ezeknek összesen 162 halálos áldozata volt.

2009-ben véres zavargások voltak Urumqi városában, itt 200 ember halt meg. 2013-ban egy terepjáró hajtott a járókelők közé a Tienanmen téren, Pekingben. Akkor 40 ember megsebesült, 2 járókelő, és a terepjáró 3 utasa meghalt.

Mindkét esetben az iszlám csoportot hibáztatta a kínai vezetés.

A mostani támadásnál még nem nevezték meg hivatalosan a gyanúsítottakat, de a közösségi médiában és a sajtóban már az iszlamistákat hibáztatják. Hszi Csin-ping kínai elnök az elkövetők megbüntetését ígérte, és ő is egyértelműen terrortámadásként beszélt a késeléstől.

(Reuters, Los Angeles Times, Daily Mail, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.